Blog kategorie
Mak biały i mak niebieski – czym się różnią i jak je wykorzystać?
Mak biały i mak niebieski – czym się różnią i jak je wykorzystać?

Mak używany jest w kuchni polskiej od pokoleń. Stał się jednym z nieodłącznych elementów bożonarodzeniowych potraw, bo przygotowuje się z niego zarówno popularne, jak i regionalne dania: makowiec, makówki, kutię. Do przygotowania tych przysmaków używa się maku niebieskiego. A co z makiem białym? Czym się różni? I jakie ma walory? Porównajmy!

czytaj całość »
Makaron z orzechami włoskimi - przepis
Makaron w sosie serowym z orzechami włoskimi - przepis

Dzięki orzechom włoskim potrawy otrzymują niesamowity charakter i wygląd.  Makaron z serem pleśniowym z dodatkiem orzechów włoskich jest wyrazisty i sycący. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Makaron ozdobiony rozkruszonymi orzechami włoskimi i zielonym szczypiorkiem sprawdzi się jako danie główne, czy elegancka kolacja. Dodatkowego smaku dodaje tutaj również gałka muszkatołowa.

czytaj całość »
Orzechy włoskie w codziennej diecie
Orzechy włoskie w codziennej diecie

Stanowią źródło cennych minerałów i witamin, wykazują działanie prozdrowotne i powinny być spożywane każdego dnia, również jako element profilaktyki niektórych chorób. Chociaż obecność łuskanych orzechów włoskich w diecie jeszcze do niedawna budziła spore kontrowersje, obecnie te nasiona strączkowe cieszą się ogromną popularnością. Przeczytaj i zobacz, co musisz o nich wiedzieć. Niektóre fakty mogą okazać się naprawdę zaskakujące!

czytaj całość »
Kruche ciasteczka pistacjowe- przepis
Kruche ciasteczka pistacjowe

Pistacje są źródłem białka, zawierają duże ilości błonnika i witamin z grupy B. Pistacje łuskane można wykorzystać bezpośrednio do przepisu. Wystarczy je tylko rozdrobnić, posiekać na kawałki. Siekane pistacje powinny być wyczuwalne w ciastku i widoczne w jego strukturze. Pyszne maślane kruche ciasteczka z dodatkiem chrupiących pistacji to idealne towarzystwo do filiżanki kawy...

czytaj całość »
Gdzie pieprz rośnie i w jaki sposób trafia na nasze stoły?
Gdzie pieprz rośnie i w jaki sposób trafia na nasze stoły?

Pieprz króluje w kuchniach całego świata. Dla wielu potraw jest niezbędnym dodatkiem, który nadaje smaku i charakteru. Co więcej, zawarta w pieprzu piperyna wykazuje właściwości przeciwzapalne i bólowe. A skąd właściwie wywodzą się te niezwykłe ziarna i jaka jest ich droga od rośliny aż po przyprawę, która później gości na naszym stole?

czytaj całość »
Ziarno słoneczniku- wysokoenergetyczny pokarm dla ptaków
Ziarno słoneczniku- wysokoenergetyczny pokarm dla ptaków

 Chłodniejsza pora roku to trudny czas dla ptaków, również hodowlanych. Mimo, że dla gołębi okres zimowy rozpoczyna się dopiero od połowy grudnia, już jesienią warto zaplanować dietę, która pozwoli im przetrwać chłodne dni i przygotować się do wiosennych lotów. Niezbędne okazuje się wysokoenergetyczne ziarno, takie jak słonecznik łuskany. Jak wykorzystać ziarna w zimowym żywieniu ptaków i czy można je podawać przez kolejne miesiące roku? Przeczytaj i zobacz!

czytaj całość »
Top 5 przypraw korzennych w Twoim domu
Top 5 przypraw korzennych w Twoim domu

Nadają potrawom oraz napojom pikanterii, słodyczy i wynoszą smak na zupełnie inny poziom doznań. Przyprawy korzenne są niezbędne w kuchni azjatyckiej, indyjskiej, a częściowo nawet włoskiej i hiszpańskiej, czy… staropolskiej.  Cały świat korzysta z ich walorów smakowych i aromatycznych. Przedstawiamy pięć klasycznych przypraw korzennych, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni.

czytaj całość »
Dlaczego biały mak do rogali świętomarcińskich?
Dlaczego biały mak do rogali świętomarcińskich?

Tradycja wypiekania rogali z nadzieniem z białego maku z okazji dnia św. Marcina narodziła się w Wielkopolsce. Półfrancuskie ciasto wypełnione masą z maku białego i bakalii to uczta dla podniebienia. Prawdziwy Rogal Marciński musi posiadać nadzienie z białego maku, ze względu na zastrzeżenie nazwy oraz posiadany certyfikat produktu regionalnego (zgodnie z przepisami Unii Europejskiej). 

czytaj całość »
Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii

Lato to czas przetworów, warto więc zrobić trochę zapasów, aby zimą cieszyć się ich smakiem. Ketchup z cukinii to nie tylko świetny sposób na to, by zamknąć cukinię w słoikach. To także znacznie zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowych produktów. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, świetny także jako sos do makaronu. 

czytaj całość »
Ogórki kiszone- prosty przepis
Ogórki kiszone

Tradycyjne ogórki kiszone są doskonałą przekąską i dodatkiem do obiadu. Ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego, są naturalnym probiotykiem. W sezonie letnim zapach kiszonych ogórków wypełnia każdy dom. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, polecamy wypróbować ten i wypełnić swoje spiżarki na zimę. 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl