Pistacje - jakie mają wartości odżywcze i czy są kaloryczne?

Pistacje - jakie mają wartości odżywcze i czy są kaloryczne?

Pistacje niełuskane i łuskane - pyszny dodatek, zdrowa przekąska

Niektóre źródła podają, że pistacje spożywano już 7000 lat p.n.e. Te przepyszne orzechy to owoce drzew, które rosną na Bliskim Wschodzie, ale także w USA i południowej Europie. Ich smak jest bardzo specyficzny - delikatnie słodki, aksamitny, z marcepanową nutą. Trudno go opisać, smak pistacjowy trzeba po prostu poznać. Większość osób bardzo za nim przepada, dlatego też aromat pistacji jest powszechnie wykorzystywany w cukiernictwie i kulinariach całego świata.

Pistacje wartości odżywcze

Pistacje stanowią źródło białka, tłuszczu oraz błonnika. Pistacje łuskane (15 gram, czyli garść) zawierają:

  • 3,0 g białka
  • 6,8 g tłuszczu
  • 4,07 g węglowodanów
  • 1,59 g błonnika pokarmowego

Poza tym, są źródłem minerałów, fosforu, magnanu i potasu. Dostarczają organizmowi również żelaza, magnezu, cynku wapnia i selenu. Zawierają witaminy z grupy B (B1 i B6), witaminę E, C, niacynę i kwas foliowy. Wszystkie te wartości odżywcze znajdują się zarówno w pistacjach łuskanych, jak i niełuskanych.

Pistacje - kalorie, które trzeba brać pod uwagę

A to dlatego, że pistacje są kaloryczną przekąską. W 100 g pistacji łuskanych zawiera się średnio 560-600 kcal, a w jednej garści około 84 kcal. Warto jednak mieć na uwadze, że to produkt bardzo wartościowy, o niskim indeksie glikemicznym (IG 18), nie należy więc obawiać się zbędnych kilogramów, o ile zjadamy rozsądne ilości orzechów w ciągu dnia. Osoby, które pilnują diety powinny ograniczyć się do jednej garści pistacji na dobę.

Pistacje solone - ile soli zawierają?

Kupując pistacje łuskane lub pistacje niełuskane, warto zwrócić uwagę na to, ile soli zawiera się w 100 gramach. Na rynku można znaleźć produkty opisane po prostu, jako „pistacje solone“, lub „lekko solone“. W przypadku tych drugich w 100 gramach znajdziecie około 1,7 gramów soli. Pistacje solone mają jej już o wiele więcej - ok. 2,5 gramów. Które wybrać? Ponieważ należy ograniczać spożycie sodu w diecie (maksymalnie 5 gram na dzień, a więc płaska łyżeczka), lepiej wybrać te, które mają jak najmniej soli.

Pistacje niesolone - czy na pewno nie zawierają soli?

Nie do końca - pistacje niesolone zawierają jej śladowe ilości, na 100 gram to około 0,1 grama. To naprawdę niewielka ilość, którą trudno wliczyć do codziennego spożycia. Warto jednak o tym wiedzieć, a kupując orzechy, zwracać uwagę na skład. Zawsze należy sprawdzić sekcję „pistacje kcal“ oraz wartości spożywcze i dodatki smakowe.

Pistacje łuskane i niełuskane a proces prażenia. Na czym polega?

Prażenie pistacji to nic innego, jak poddawanie ich wysokiej temperaturze, dzięki czemu część wilgoci odparowuje, a smak orzechów staje się bardziej intensywny. Oczywiście pistacje zachowują witaminy, minerały i inne wartości, a dzięki prażeniu stają się przyjemnie chrupkie i aromatyczne.

Jak przechowywać pistacje, by zachowały swoje wartości odżywcze?

Kupując większą ilość pistacji, będziemy zużywać je stopniowo, dlatego warto zadbać o ich przechowywanie. Dzięki temu nie zwietrzeją, pozostają chrupkie, pyszne i oczywiście pełne zdrowia. Najlepszym pomysłem będzie przesypanie ich do szklanego słoika lub szczelnego, plastikowego pojemnika. Warto również zadbać o to, by pistacje były przechowywane w suchym otoczeniu i w temperaturze pokojowej.

Jak używać pistacji, by wydobyć z nich jak najwięcej wartości?

Najlepiej potraktować je, jak przekąskę. Garść orzechów dziennie dostarczy nam witamin i minerałów, a do tego mnóstwa przyjemności. Równie dobrą opcją będzie także wykorzystywanie pistacji, jako dodatku do różnych potraw. Świetnie sprawdzą się jako posypka do słodkich deserów, wytrawnych dań, makaronów, lub owsianki. Mogą stać się składnikiem pesto, smoothie, czy słodkiej panierki.

Obróbka termalna nieco zmniejsza wartość odżywczą pistacji, ale wciąż pozostają one bardzo zdrowym produktem. Dlatego warto włączać pistacje do pieczenia ciast, kruchych ciasteczek, ale też eksperymentować z nimi w wytrawnych przepisach. Choć ich smak jest tak charakterystyczny, to jednak świetnie koresponduje z większością składników.

Czy pistacje łuskane i niełuskane są zdrowe?

Tak, większości osób będą służyć. Stanowią atrakcyjny dodatek do diety, który można śmiało wprowadzać w codziennych posiłkach. Jedynym ograniczeniem będą ewentualne alergie, bo pistacje - jak każde orzechy - mogą je wywoływać. Jeżeli jednak nie macie z tym problemu, to pistacje powinny znaleźć się w waszej kuchni! To prawdziwy skarb i mocna inspiracja. Może spróbujecie przygotować własne lody pistacjowe, albo dodacie pistacje niesolone do sezonowej sałatki owocowej? Nie tylko urozmaicą smak i teksturę, ale też podbiją cenne wartości odżywcze.

Pistacje solone weźcie ze sobą do pracy lub szkoły. Dodadzą wam energii, będą szybką i pożywną przekąską. Bez porównania lepszą od przetworzonej żywności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium