Dżem z daktyli to istna witaminowa BOMBA! Daktyle zawierają również mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność naszego organizmu. Warto więc przygotować na zimę małe słoiczki z dużą porcją zdrowia.
Czy wiecie, że owoce czarnej porzeczki zawierają bardzo dużo pektyny? Dzięki niej dżem bardzo łatwo gęstnieje i żeluje, bez użycia dodatkowych substancji żelujących. Ponadto słodycz daktyli sprawia, że do przygotowania pysznej i wyrazistej konfitury nie musimy dodać ani grama cukru!
Słodko-kwaśny dżem z agrestu i truskawek to wspaniała dawka witaminy C, potasu i żelaza. Połączenie słodyczy truskawek i cierpkiego agrestu to wyjątkowa mieszanka smaków. Zimą idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników czy ciast.
Maliny powoli się czerwienią i niedługo będą gotowe, by zerwać je z krzaków. To ostatni moment, aby zaopatrzyć się w niezbędne składniki potrzebne do przygotowania domowych pyszności. Dżem malinowy według naszego przepisu jest gęsty, słodko-kwaśny i ma bardzo intensywny kolor.
Własnoręcznie upieczone ciasteczka smakują o niebo lepiej, niż te kupione w sklepie. Nasze ciasteczka z kokosowym posmakiem są delikatne i wilgotne, a zarazem lekko chrupiące. Dzięki nim, w naszym domu będzie unosił sie zapach, jak w najlepszej cukierni.
Niespodziewani goście, a u Ciebie brak "czegoś do kawy"? Nie ma powodów do zmartwień! Mamy na to złotą radę. Wystarczy tylko kilka chwil i powstaje gotowy deser. Truskawkowy sorbet lodowy to pyszna i zdrowa metoda na orzeźwienie.
Pogoda za oknem z każdym dniem staje się piękniejsza, dlatego raczej nie trzeba namawiać, abyśmy ruszyli w plener. Piękno otaczającej nas przyrody sprzyja aktywności na świeżym powietrzu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć przyjemne z pożytecznym i produktywnie spożytkować naszą energię. A gdy tylko pomyślimy o zbliżającym się wielkimi krokami sezonie letnim, wakacjach i pięknych strojach kąpielowych, z pewnością każdy będzie marzył o tym, by swoją figurę zaprezentować jak najbardziej zjawiskowo.
W ogródkach robi się coraz piękniej. To czas, który bardzo cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienia. Spróbujcie zatem przepisu na pyszny sos szpinakowy, który można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub mięs.
Wszyscy delektujemy się smakami wiosny. A my podpowiadamy jak tę wiosnę przechować na zimę! :-) Sok z rabarbaru z dodatkiem imbiru wzmocni naszą odporność. Podczas jesienno-zimowych wieczorów znów przypomnimy sobie zapach wiosny.
Sernik to chyba najbardziej popularne i lubiane ciasto w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zazwyczaj można określić go jednym słowem: WYBORNY. Przygotowany wg naszej receptury smakuje wybornie, wygląda wybornie i pachnie wybornie. Ten przepis po prostu zawsze się udaje!
Danie w 5 minut? Z nami to możliwe. Pasta z czerwonej fasoli idealnie pasuje do porannych kanapek, ale sprawdzi się także jako dip do warzyw lub makaronu. Jest wyrazista i sycąca. Czerwona fasola zawiera bardzo dużo białka, dzięki czemu nasz posiłek jest w pełni wartościowy.
Fruktany- polisacharydy, do niedawna traktowane były jako substancje towarzyszące błonnikowi pokarmowemu (opisany w poprzednim wpisie). W 1998 roku nastąpił przełom w określaniu znaczenia fruktanów, które zostały uznane za rozpuszczalny składnik włókna (błonnika) pokarmowego.