Śledź z żurawiną i orzechami

Śledź z żurawiną i orzechami

Wigilijne śledzie na stole to tradycja. Oryginalne połączenie śledzi z suszoną żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną chrupiącymi orzechami. To danie bardzo smaczne i aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowe. 
Może stać się prawdziwym hitem na świątecznym stole, karnawałowym balu, a także na co dzień. 

Składniki na 13 porcji: 
√ filety śledziowe solone - 15 sztuk
√ czerwona cebula - 2 sztuki
√ żurawina suszona - 1 szklanka [KUP TERAZ]
√ orzechy włoskie rozdrobnione - 1 szklanka [KUP TERAZ]
√ olej lniany - 30 ml [KUP TERAZ]
√ świeżo mielony pieprz - szczypta [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Śledzie namocz w wodzie przez kilka godzin. Orzechy oraz żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny. 
Następnie odlej wodę i osusz. Cebule pokrój w drobną kostkę. Osusz śledzie, pokrój w paski i przełóż do miski. Wszystkie gotowe składniki układaj warstwowo w naczyniu,w kolejności: śledzie, które posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, cebula, orzechy i żurawina. Całość zalej olejem lnianym i tak układaj kolejne warstwy. Śledzie najlepiej spożywać na drugi dzień.

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl