Bardzo lubimy odkrywać nowe smaki. Dziś pora na wegańskie danie obiadowe. Mowa tu o kotlecikach z ciecierzycy, marchwi i kaszy jaglanej. Podawane w towarzystwie ugotowanych młodych warzyw lub świeżej surówki smakują idealnie.
Ale uważaj... bo są tak pyszne, że można się w nich zatracić...
Składniki na 1 porcję:
√ kasza jaglana - 40g [KUP TERAZ]
√ marchew - 50 g
√ ciecierzyca - 120 g [KUP TERAZ]
√ cebula - 30 g
√ czosnek - 2 ząbki
√ papryka - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ imbir - szczypta [KUP TERAZ]
√ kolendra - szczypta
√ oregano - szczypta [KUP TERAZ]
√ olej - 10 g
Sposób przygotowania:
Kaszę oraz ciecierzycę ugotuj wg. zaleceń na opakowaniu. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, użyj ciecierzycy konserwowej. Ciecierzycę zblenduj na gładką masę. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj wszystko do ciecierzycy i wymieszaj. Następnie dodaj kaszę i przyprawy. Formuj kotleciki i ułóż na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220ºC około 30 minut.
Smacznego od Biowskiego!