Pieczone frytki z dyni

Pieczone frytki z dyni

Rozpoczynamy kolejny sezon - tym razem DYNIOWY. Przepis na frytki z dyni to doskonała alternatywa dla niezdrowych "fast foodów".  Polecamy je zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dania głównego. Są pyszne i niskokaloryczne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - mamy nadzieję, że staną się Waszym hitem.


Składniki na 5 porcji:

√ dynia - 1 sztuka (600g- część jadalna)
√ sól - do smaku [KUP TERAZ]
√ pieprz - do smaku [KUP TERAZ]
√ papryka mielona - 1 łyżeczka [KUP TERAZ] 
√ czosnek mielony - 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
√ cebula mielona - 1/2 łyżeczki
√ sos sojowy - 3 łyżki [KUP TERAZ]
√ olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Dynię umyj, obierz ze skóry. Przekrój na pół i wydrąż środek, następnie pokrój jak na frytki. Wymieszaj frytki z wszystkimi przyprawami, sosem sojowym i olejem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 40 minut.

Smacznego od Biowskiego!

RADA: Pokrojone frytki warto moczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny. Będą wtedy jeszcze smaczniejsze i jędrne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium