Przepis na rogale marcińskie
Przepyszne rogale na Święto Marcina to rogale z ciasta półfrancuskiego, których nadzienie zrobione jest z białego maku. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. Czy wiecie jak zrobić rogale marcińskie? Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi zagości również w Waszych domach.
Ciasto na rogale marcińskie:
√ 3 żółtka, 1 białko ( 2 białka zostawiamy do masy z białego maku)
√ 30g świeżych drożdży
√ 1 szkl ciepłego mleka
√ 3,5 szkl mąki pszennej tortowej
√ 2 łyżki ksylitolu [KUP TERAZ]
√ 1 łyżka cukru trzcinowego [KUP TERAZ]
√ 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania
√ pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
√ szczypta soli [KUP TERAZ]
Składniki na nadzienie z białego maku:
√ 350g białego maku [KUP TERAZ
√ 100g masy marcepanowej
√ 3/4 szkl cukru pudru
√ 150g orzechów włoskich [KUP TERAZ]
√ 100g migdałów blanszowanych [KUP TERAZ]
√ 70g suszonych fig [KUP TERAZ]
√ 70g daktyli bez pestek [KUP TERAZ]
√ 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
√ 2 białka
√ 4 podłużne biszkopty (pokruszone)
Dodatkowo:
√ jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali
√ lukier
√ posiekane orzeszki i/lub migdały do posypania
Sposób przygotowania ciasta na rogale świętomarcińskie:
- Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego.
- Wymieszać i odstawić na do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z 2 łyżkami ksylitolu i ekstraktem waniliowym.
- Roztopić 3 łyżki masła.
- W dużej misce przygotować mąkę ze szczyptą soli. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko oraz utarte żółtka.
- Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników.
- Przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki.
Schłodzone ciasto na rogaliki marcińskie wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt (ok. 45x25cm).
- Następnie 200g masła pokroić na plastry i rozsmarować na powierzchni ciasta.
- 1/3 ciasta z węższej strony złożyć, przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy.
- Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.
- Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, przykryć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
- Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne 2 razy.
- Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
- Ciasto należy wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików z białym makiem.
Sposób przygotowania masy z białego maku do rogali marcińskich:
- Mak, daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na 30 minut.
- Następnie odcedzić i zmielić 2 razy razem z orzechami i migdałami.
- Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami śmietany i cukrem pudrem.
- Dodawać powoli zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować, następnie dodać okruszki biszkoptowe.
- Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Nastęnie:
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku.
- Każdy pasek pokroić na trójkąty. Rozsmarować na każdym nadzienie, pozostawiając z każdego boku mały margines, na podstawie trójkąta zostawić ok. 1,5cm.
- Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki.
- Następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Masa makowa może delikatnie wychodzić.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut do wyrastania.
- Wyrośnięte rogaliki z białym makiem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na termoobiegu.
- Ciepłe polukrować i posypać rozdrobnionymi orzeszkami i / lub migdałami. Wystudzić na kratce.
Życzymy powodzenia,
Smacznego od Biowskiego!