Blog kategorie

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie

     Przepyszne rogale na Święto Marcina to rogale z ciasta półfrancuskiego, a jego nadzienie zrobione jest z białego maku. Tradycja ich wypiekania na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi zagości również w Waszych domach. 

Składniki na ciasto:
√ 3 żółtka, 1 białko ( 2 białka zostawiamy do masy makowej)
√ 30g świeżych drożdży
√ 1 szkl ciepłego mleka

√ 3,5 szkl mąki pszennej tortowej
√ 
2 łyżki ksylitolu [KUP TERAZ]
√ 1 
łyżka cukru trzcinowego [KUP TERAZ]
√ 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania
√ pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

√ szczypta soli [KUP TERAZ]
 
Składniki na nadzienie:
√ 350g białego maku [KUP TERAZ]
√ 100g masy marcepanowej
√ 3/4 szkl cukru pudru
√ 150g orzechów włoskich [KUP TERAZ]
√ 100g migdałów blanszowanych [KUP TERAZ]
√ 70g suszonych fig
√ 70g daktyli bez pestek [KUP TERAZ]
√ 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
√ 2 białka
√ 4 podłużne biszkopty (pokruszone)

Dodatkowo:
√ jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali
√ lukier
√ posiekane orzeszki i/lub migdały do posypania

 

Sposób przygotowania ciasta: 

Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Wymieszać i odstawić na do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z 2 łyżkami ksylitolu i ekstraktem waniliowym. Roztopić 3 łyżki masła. W dużej misce przygotować mąkę ze szczyptą soli. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko oraz utarte żółtka. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki.

Schłodzone ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt (ok. 45x25cm). Następnie 200g masła pokroić na plastry i rozsmarować na powierzchni ciasta. 1/3 ciasta z węższej strony złożyć, przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, przykryć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne 2 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto należy wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Sposób przygotowania nadzienia: 
Mak, daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy razem z orzechami i migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z 3 łyżkami śmietany i cukrem pudrem. Dodawać powoli zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować, następnie dodać okruszki biszkoptowe. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek pokroić na trójkąty. Rozsmarować na każdym nadzienie, pozostawiając z każdego boku mały margines, na podstawie trójkąta zostawić ok. 1,5cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki. Następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Masa makowa może delikatnie wychodzić. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut do wyrastania.

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na termoobiegu. Ciepłe polukrować i posypać rozdrobnionymi orzeszkami i / lub migdałami. Wystudzić na kratce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl