Ziarna słonecznika w codziennej diecie
Pestki słonecznika w codziennej diecie

   Kwiaty słonecznika stały się inspiracją dla Vincenta van Gogha, który uchwycił ich piękno w obrazie "Słoneczniki".  Oprócz  walorów estetycznych, ich kwiatostany zawierają cenne,  jadalne nasiona. Być może niewielkie ziarna, w ciemnych łuskach nie zachwycają artystycznym wyglądem, ale z pewnością zaskakują wartością odżywczą, jaką w sobie kumulują. 

 

czytaj całość »
Granola ze słonecznikiem
Granola ze słonecznikiem

Domowa granola to atrakcyjny pomysł na śniadanie, zarówno w domu, jak i w pracy. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, dużej ilości błonnika oraz minerałów zapewnia poczucie sytości na cały poranek. Idealny smak naszej granoli dopełniają ziarna słonecznika, szczególnie polecane w przyrządzaniu codziennych posiłków. 

 

czytaj całość »
Wielkość porcji
Wielkość porcji

   Porcja to ilość pokarmu lub napoju, jaką spożywamy za każdym razem w ciągu doby [1]. To od nas zależy , jak często i na jakiej wielkości porcje posiłków możemy sobie pozwolić. Nie rzadko złe nawyki żywieniowe, tempo pracy i styl życia przyczyniają się do błędów związanych z porcjami, które „serwujemy” naszemu żołądkowi. Otaczamy się liczbami, na które nie zawsze zwracamy uwagę w codziennym życiu.

czytaj całość »
Pieczone frytki z dyni
Pieczone frytki z dyni

Rozpoczynamy kolejny sezon - tym razem DYNIOWY. Przepis na frytki z dyni to doskonała alternatywa dla niezdrowych "fast foodów".  Polecamy je zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dania głównego. Są pyszne i niskokaloryczne.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - mamy nadzieję, że staną się Waszym hitem.

czytaj całość »
Śledź z żurawiną i orzechami
Śledź z żurawiną i orzechami

Wigilijne śledzie na stole to tradycja. Oryginalne połączenie śledzi z suszoną żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną chrupiącymi orzechami. To danie bardzo smaczne i aromatyczne, ale przede wszystkim zdrowe. 
Może stać się prawdziwym hitem na świątecznym stole, karnawałowym balu, a także na co dzień. 

 

 

czytaj całość »
Co z tym błonnikiem?
Co z tym błonnikiem?

  W ostatnich latach odnotowano znaczne zainteresowanie świata medycyny i nauki żywieniową rolą błonnika pokarmowego. Mimo wzrastającej liczby dowodów wywierania dobroczynnego wpływu na samopoczucie i zdrowie, jego udział w codziennej diecie człowieka jest nadal niski. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), odnotowując coraz wyższą liczbę zachorowań związanych z nieprawidłowym odżywianiem, podkreśla prozdrowotną rolę błonnika pokarmowego.

czytaj całość »
Rogale Świętomarcińskie
Rogale Świętomarcińskie

Przepyszne rogale na Święto Marcina to rogale z ciasta półfrancuskiego, których nadzienie zrobione jest z białego maku. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. Czy wiecie jak zrobić rogale marcińskie? Mamy nadzieję, że dzięki temu przepisowi zagości również w Waszych domach. 

czytaj całość »
Czarne mydło do włosów – czy to właściwie rozwiązanie?
Czarne mydło do włosów – czy to właściwie rozwiązanie?

Czarne mydło do włosów – czy to właściwie rozwiązanie?

Jakiś czas temu produkt jakim jest czarne mydło do włosów podbił internetowy rynek kosmetyków, skradając serca wielu kobiet i nie tylko. Dlaczego tak się stało? Produkt ten nie wygląda najlepiej – czarna, czasem ciemnobrązowa, gęsta zawiesina. Ale kto zwróci na to uwagę kiedy już pozna wszystkie plusy stosowania?

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium