Batony z amarantusa

Batony z amarantusa
Jeśli brakuje Ci energii lub po prostu uwielbiasz słodycze - ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Po zjedzeniu zdrowego batona, który zawiera wiele cennych składników odżywczych, Twój organizm nabierze wigoru. Warto mieć go w zasięgu ręki podczas codziennego zabiegania. Przygotowanie batonów jest bardzo proste, a wszystkie niezbędne produkty dostępne są w ofercie naszego sklepu internetowego.
 
Składniki na ciastka (16 porcji):
√ amarantus ekspandowany - 1 szklanka [KUP TERAZ]
√ masło klarowane (roztopione) - 1 łyżka [KUP TERAZ]
√ masło orzechowe - 5 łyżek [KUP TERAZ]
√ zdrowa nutella - 2 łyżki [KUP TERAZ]
√ daktyle suszone - 70 g [KUP TERAZ]
√ migdały drobno pokrojone - 3 łyżki [KUP TERAZ]
√ wiórki kokosowe - 2 łyżki [KUP TERAZ]
√ imbir - 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
√ sól - szczypta [KUP TERAZ]
 
Składniki na polewę:
√ masło klarowane - 1 łyżeczka 
√ zdrowa nutella - 4 łyżki [KUP TERAZ]
√ syrop z agawy - 1 łyżka [KUP TERAZ]
opcjonalnie:
√ wiórki kokosowe - 1 łyżka (do dekoracji batonów)
 
Sposób przygotowania:
Daktyle i migdały pokrój na bardzo drobne kawałki. Do daktyli dodaj masło klarowane, masło orzechowe, nutellę, sól i imbir. Wymieszaj powstałą masę i dodaj migdały. Na koniec dodaj amarantus i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Składniki na polewę umieść w garnuszku, który należy włożyć do większego garnka wypełnionego wodą do 1/4 wysokości. Roztopione składniki na parze powinny uzyskać płynną konsystencję polewy. Wylej polewę na batony i jeśli chcesz posyp wiórkami kokosowymi.
Blachę z przygotowaną masą włóż na kilka godzin do lodówki, zastygniętą masę pokrój na kawałki. 

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium