Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Pieczywo to nieodzowny element codziennego jadłospisu. Nic nie cieszy Nas bardziej niż świeży, chrupiący i aromatyczny chleb. W dodatku upieczony samodzielnie smakuje jeszcze bardziej. Wymaga to oczywiście nieco czasu i uwagi, jednak wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie.

S
kładniki na zakwas:
√ mąka żytnia - 5 c
zubatych łyżek
√ letnia przegotowana woda - 5 łyżek

Sposób przygotowania:
W słoiku 2l wymieszaj mąkę z wodą, owiń
 bawełnianą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na całą dobę. 
Po 12 h należy zamieszać i odstawić. Następnie o tej samej godzinie dokarmiamy zakwas dodając 5 łyżek tej samej mąki i wody, mieszamy i przykrywamy. 
Trzeciego, czwartego i piątego dnia robimy to samo. Piątego dnia zakwas jest gotowy.


Składniki na chleb (1 duży bochen - 48 kromek):
√ mąka żytnia - 110 g
√ mąka orkiszowa - 110 g [KUP TERAZ]
√ mąka z samopszy - 440 g [KUP TERAZ]
√ zakwas - 220 g
√ letnia przegotowana woda - 750 ml
√ sól - 3 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ siemię lniane - 3 łyżki [KUP TERAZ]
√ słonecznik - 3 łyżki [KUP TERAZ]
√ dynia - 3 łyżki [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
W przygotowanej wodzie, w której wcześniej należy rozpuścić sól umieść zakwas i powoli mieszaj. Do większej miski wsyp mąki, siemię lniane i dodaj wodę z zakwasem. Wyrób dużą drewnianą łyżką.

Gdy ciasto jest dobrze wymieszane zabierz 220g ciasta do słoika, wymieszaj z zakwasem w słoiku i odstaw na 15 min w temp pokojowej. Po tym czasie słoik włóż do lodówki. Nie trzeba nic z nim już robić - po prostu użyć przy następnym chlebie.

Do reszty masy chlebowej dodaj ziarna słonecznika i dyni. Wymieszaj ciasto chlebowe z dodatkami. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody. Całość przełóż do foremki lub foremek (duża keksówka lub dwie mniejsze) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać makiem, nasionami lnu, czarnuszką itp. Odstaw w ciepłe miejsce na 6 godzin i przykryj ściereczką. Chleb powinien pięknie urosnąć.

Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 185°C i piecz 1h 15min. Po tym czasie od razu wyciągnij chleb z piekarnika i z foremki i pozostaw na drewnianej desce do wystygnięcia.

Przechowuj w szufladzie/pojemniku na chleb i przykryj lnianą ściereczką. 

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl