Wegański pasztet z białej fasoli

Wegański pasztet z białej fasoli

Zależy Ci na tym, aby przy świątecznym stole zaskoczyć smakiem przygotowanych potraw? Nasza propozycja to pasztet wegański z białej fasoli z dodatkiem warzyw, orzechów ziemnych i wyrazistych przypraw. Jest to zdecydowanie pasztet o idealnej konsystencji: delikatny, zwarty i kremowy w środku. Z całą pewnością przypadnie do gustu Wam i Waszym gościom. 


Składniki:

√ biała fasola na sucho - 1 szklanka [KUP TERAZ]
√ mąka owsiana - 1/4 szklanki [KUP TERAZ]
√ woda - 1/2 szklanki

√ cebula czerwona - 2 sztuki
√ upieczony batat - 200 g

√ orzechy ziemne - 1/2 szklanki [KUP TERAZ]
√ suszone pomidory - 8 sztuk
√ płatki drożdżowe nieaktywne - 3 łyżki [KUP TERAZ]
√ siemię lniane - zmielone - 2 łyżki [KUP TERAZ]
√ musztarda - 2 łyżki
√ gałka muszkatołowa - starta - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka [KUP TERAZ]
√ majeranek - 1 łyżka 
√ papryka ostra - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ sól - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ pieprz - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Fasolę wymocz przez całą noc w wodzie, następnie ugotuj do miękkości. Bataty upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. W tym czasie pokrój cebulę i duś na patelni. Suszone pomidory zalej gorącą wodą na 5 minut, następnie pokrój w cienkie paski. Siemię lniane wymieszaj z wodą. Upieczonego batata obierz ze skóry, zblenduj na gładką masę wszystkie składniki oprócz pomidorów i czarnuszki. Do zblendowanej masy dodaj pomidory i wymieszaj łyżką. Formę o wymiarach ok. 12 x 30cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej gotową masę, wierzch posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.
 
Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl