
Jeśli chcecie, aby w Waszym domu już pachniało Świętami, koniecznie wypróbujcie przepisu na wegańskie pierniki,
które od razu po upieczeniu i wystygnięciu są miękkie i nie trzeba czekać, aby ich skosztować.
Za sprawą daktyli w połączeniu z karobem otrzymujemy lekko czekoladowy smak i aromat świątecznych pierników.
Składniki na 20 pierników:
√ daktyle suszone bezpestkowe - 150g [KUP TERAZ]
√ mąka orkiszowa TYP-1850 - 140g [KUP TERAZ]
√ woda lub mleko owsiane - 100 ml
√ proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ karob - 1 łyżka [KUP TERAZ]
√ przyprawa do piernika bez cukru - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
√ mączka migdałowa - na lukier [KUP TERAZ]
Sposób przygotowania:
Daktyle zblenduj na gładką masę dodając wodę lub mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, karob i przyprawę do piernika. Wszystko razem wymieszaj. Powstała masa powinna być gęsta. Ciasto można rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Można również wyłożyć blachę papierem do pieczenia i układać na niej uformowane dłońmi kulki, które następnie przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i rozpłaszczamy np. literatką na grubość 1cm. Wykrawamy pierniki, a z resztek ciasta robimy kolejne kulki. Mączką migdałową posypujemy ciastka i wsadzamy do piekarnika. Pierniki pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180ºC.
Smacznego od Biowskiego!