Wielkanocny pasztet z soczewicy

Wielkanocny pasztet z soczewicy

Pasztet to danie, które ściśle kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Propozycja przygotowania pasztetu w wersji wegetariańskiej może być idealnym sposobem na połączenie tradycji z utrzymaniem zdrowego stylu życia. Przy okazji dostarczymy organizmowi dużej ilości białka roślinnego, które jest niezbędne w naszej codziennej diecie. 

Składniki na 32 plastry:
√ czerwona soczewica - 1 szkl.
√ marchew - 3 szt.
√ seler - 1/2 szt.
√ słonecznik - 3 łyżki [KUP TERAZ]

√ cebula - 2 szt.
√ czosnek - 3 ząbki
√ jajka - 3 szt.
√ oliwa - 100 ml
√ masło orzechowe - 2 łyżki [KUP TERAZ]
Przyprawy:

√ sól 
√ pieprz [KUP TERAZ]
√ papryka ostra [KUP TERAZ]
√ kminek

Sposób przygotowania:
Soczewicę gotuj w 0,5l wody do momentu, aż wchłonie całą wodę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i smaż dopóki nie zmiękną. Połącz soczewicę i warzywa. Dodaj jajka, masło orzechowe i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj słonecznik i wymieszaj. Całość przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° i piecz około 45 minut.


Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium