Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha to potrawa, która pochodzi z kresów wschodnich. Przygotowujemy ją zgodnie z symboliką tylko raz w roku. Zbliża się czas, kiedy może ozdobić nasze świąteczne stoły. Pyszna, kremowa i z dużą ilością bakalii. Ze względu na oryginalne walory smakowe warto przygotować ten przysmak.


Składniki na 10 porcji:

√ twaróg - 1 kg
√ żółtko - 5 szt.
√ masło - 250 g
√ cukier puder - 1 szkl.
√ cukier waniliowy - 1 op. [KUP TERAZ]
√ starta skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
√ kandyzowana skórka pomarańczy - 50 g
√ rodzynki - 100 g [KUP TERAZ]
√ morele jasne - 50 g [KUP TERAZ]
√ orzechy włoskie - 50 g [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiel trzykrotnie. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Delikatnie dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj twaróg i mieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Orzechy włoskie rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj do masy razem z morelami i rodzynkami, delikatnie mieszając. Duże sito wyściel podwójnie złożoną gazą i wstaw je do miski. Na sito wyłóż masę serową, a wierzch przykryj również gazą. Na całość połóż talerzyk, aby obciążyć. Paschę należy wstawić na całą noc do lodówki, następnie usunąć gazę i udekorować suszonymi owocami. 

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium