Domowy pumpernikiel

Domowy pumpernikiel

Pumpernikiel to chleb żytni, pieczony na zakwasie z mąki pełnoziarnistej, ziaren żyta i wody. Wilgotny, o delikatnie karmelowym smaku. Ma bardzo dużą zawartość błonnika i uznawany jest jako jeden z najzdrowszych chlebów. Choć przygotowanie jego jest czasochłonne, to zapach, który wypełni Waszą kuchnię wynagrodzi cały proces przygotowania.

Składniki na 1 bochenek:

√ mąka żytnia razowa drobna -375 g
√ mąka żytnia razowa gruba -375 g
√ 375 ml letniej wody
√ sól - 1 łyżka [KUP TERAZ]
√ zakwas żytni - 250 g
√ melasa buraczana - 80 g
√ słonecznik - 3 łyżki [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Mąki oraz sól wymieszaj ze sobą, w środku zrób miejsce, do którego należy wlać zakwas. Delikatnie wymieszaj zakwas z mąkami, stopniowo wlewaj wodę i melasę. Wyrabiaj do czasu połączenia wszystkich składników. Gotową masę przełóż do miski oprószonej mąką, następnie posyp mąką wierzch masy i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Następnie uformuj kształt chleba i wyłóż do formy, którą wcześniej należy wysmarować olejem i oprószyć mąką. Przykryj znów chleb ściereczką i odstaw na 15 minut.
Wierzch ciasta chlebowego posmaruj wodą pędzelkiem, a formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150ºC, piecz na najniższym poziomie piekarnika ok. 8 godzin (temperaturę piekarnika należy na bieżąco regulować od 125ºC do 150ºC). Po upieczeniu zostaw chleb w nagrzanym piekarniku na ok. godzinę. 

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl