Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość soli dodawana do potraw nie powinna przekraczać łącznie 5-6 g (ok. 1 płaska łyżeczka) na dzień. Ta płaska łyżeczka to nie tylko sól z solniczki fizycznie dodana do potraw, ale także sól zawarta w kupowanych produktach. Warto więc czytać etykiety produktów i kupować te z niską jej zawartością. Nie można upiec chleba bez soli, ale można znaleźć taki, który ma niską zawartość.
Zapytacie, dlaczego zdrowy? Odpowiedź jest prosta - przygotowany własnoręcznie, zawierający tylko naturalne i niskokaloryczne składniki, które znajdziecie w ofercie naszego Sklepu. Idealnie sprawdza się jako deser, ale jest również dobrym dodatkiem do pieczywa lub naleśników z owocami. Wystarczy kilka minut, a delikatny i odżywczy krem czekoladowy jest gotowy do podania. Sprawmy ucztę sobie i naszym gościom!
Cóż innego bardziej kojarzy się z Wielkanocą, jeśli nie mazurek... To tradycyjne kruche, a zarazem delikatne ciasto, bez którego nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Chcielibyśmy jednak, abyście tym razem wykonali go w nieco innej - na pewno zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Praktycznie wszystkie produkty znajdziecie w ofercie naszego Sklepu.
Do przygotowania pysznych deserowych kosteczek jaglano-kokosowych potrzebujemy dosłownie trzech składników. Wykonanie jest bardzo szybkie i proste. Gdy są już gotowe, w mgnieniu oka znikają z talerza. Mamy nadzieję, że Was zainspirujemy, a kostka pojawi się na świątecznym stole.
Rzodkiewka jest jedną z nowalijek, która bardzo mocno kojarzy się nam z wiosną, a śmietankowy twarożek z rzodkiewką w roli głównej to prawdziwy klasyk. Wkład pracy podczas jego przygotowania jest niewielki, a smak to dowód na to, że najprostsze dania to najlepsze dania.
Ten bananowy chlebek jest miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Idealny na wielkanocne śniadanie, ale oczywiście może być również jednym z naszych świątecznych ciast. Wystarczy dosłownie kilka minut, by wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a później pozostaje nam już tylko delektować się jego niesamowitym zapachem i smakiem.
Pyszna pasta z rozdrobnionych jajek z dodatkiem awokado wniesie do naszej kuchni powiew świeżości i koloru. Warto włączyć ją do jadłospisu, gdyż awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę naszego serca. Awokado hass jest uważane za najlepszą odmianę tego owocu. Wyróżnia się orzechowym posmakiem i ciemną skórką.
Dynię można wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Z pewnością słyszeliście o zupie, puree lub dżemie z dyni. A może spróbujcie użyć jej jako dodatku do słodkich wypieków? My już sprawdziliśmy! Polecamy gorąco, ponieważ wychodzą puszyste, wilgotne, a przede wszystkim bardzo smaczne.
Naszą przygodę z odżywianiem rozpoczynamy od podstaw. Skupimy się na standardowych zaleceniach żywieniowych dla osoby dorosłej. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, jak ważna jest systematyka spożywania posiłków. Często jesteśmy tak zabiegani, że zapominamy o przerwie na jedzenie. Taka przerwa jest nie tylko ucztą dla naszego żołądka, ale jednocześnie odpoczynkiem dla umysłu… Kolory, aromaty, wygląd spożywanych posiłków stymulują mózg do pozytywnych odczuć. Jedząc, relaksujemy się i jednocześnie ładujemy baterie do dalszego działania.
Łosoś podany na kaszy
Wpływ na organizm: głównie rola budulcowa i energetyczna wszystkich komórek organizmu. Białka wchodzą w skład enzymów, hormonów i przeciwciał.
3 lutego został ogłoszony Dniem Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji mamy dla Was przepis na przepyszne ciasto z marchewką w roli głównej. Prawda, że wygląda stylovo? ;-)