Jaki skład ma pieprz ziołowy i do jakich dań pasuje najlepiej?
Jaki skład ma pieprz ziołowy i do jakich dań pasuje najlepiej?

Pieprz – nadaje smak, jest jedną z bazowych przypraw i występuje w różnych odmianach. Chyba żadna kuchnia na świecie nie może się bez niego obejść, a polskie dania w szczególności potrzebują pieprzu - zarówno czarnego, jak i ziołowego. Dzisiaj skupimy uwagę właśnie na pieprzu ziołowym. Czym się wyróżnia, jaki ma skład i z czym go łączyć?

czytaj całość »
Pistacje solone czy pistacje niesolone - czym się różnią i w jakich kuchniach świata można je spotkać?
Pistacje solone czy pistacje niesolone - czym się różnią i w jakich kuchniach świata można je spotkać?

Pistacje goszczą na stołach całego świata od tysięcy lat. Nic dziwnego, bo wyróżnia je wyjątkowy smak i szereg wartości odżywczych. Co warto wiedzieć o pistacjach solonych, a co o tych bez dodatku soli? W jakich kuchniach świata znalazły zastosowanie? Oto kilka najważniejszych informacji.

czytaj całość »
Pistacje - jak wygląda uprawa i zbiór najpyszniejszych orzechów świata?
Pistacje - jak wygląda uprawa i zbiór najpyszniejszych orzechów świata?

Pistacje mają wyjątkowy smak, na punkcie którego wiele osób wręcz szaleje. Do tego ich barwa, specyficzna odmiana zieleni, którą nazwiemy - no właśnie - kolorem pistacjowym. Te orzechy wydają nam się szczególnie egzotyczne. Skąd pochodzą? Jak się je uprawia i jaki proces muszą przejść, by trafić na nasz stół? Podpowiadamy.

czytaj całość »
Czy kolor ryżu ma wpływ na jego właściwości w kuchni?
Czy kolor ryżu ma wpływ na jego właściwości w kuchni?

Ryż to składnik niezwykle popularny i uniwersalny, dlatego króluje w kuchniach całego świata. Nie zawiera glutenu, jest smaczny, pożywny, lekkostrawny, a dzięki różnym jego odmianom, każdy znajdzie coś dla siebie. No właśnie - czy kolor ryżu ma znaczenie? Czym ziarenka różnią się od siebie i czy wpływa to na ich właściwości?

czytaj całość »
Makowiec z białym makiem - alternatywa dla maku niebieskiego
Makowiec z białym makiem - alternatywa dla maku niebieskiego

Makowiec na Święta Bożego Narodzenia w wielu domach to absolutny "must have". Pachnący migdałami, rodzynkami i orzechami wprowadza nas w iście świąteczny nastrój. Postanowiliśmy zamiast tradycyjnego maku w kolorze niebieskim, tym razem użyć maku białego, który wyróżnia się słodszym i łagodniejszym smakiem. Dodatkowo przyprawy, takie jak: cynamon i kardamonem wzmocnią smak naszego makowca. 

czytaj całość »
Siemię konopne - czy warto włączyć te nasiona do codziennej diety?
Siemię konopne - czy warto włączyć te nasiona do codziennej diety?

Przyjęło się myśleć, że zdrowa dieta jest czasochłonna i kosztowna, nie wspominając o dietetycznych wykluczeniach i bolesnych wyrzeczeniach. Tymczasem można do codziennej diety w prosty sposób włączyć lokalne produkty obfitujące w pożądane wartości odżywcze bez nadwyrężania portfela i nie idąc na kompromisy w kwestii smaku. Takim zapomnianym w polskiej kuchni produktem jest konopia siewna i pozyskiwane z niej siemię konopne.

czytaj całość »
Oregano od kuchni – jak rośnie i w jaki sposób pozyskuje się tę przyprawę?
Oregano od kuchni – jak rośnie i w jaki sposób pozyskuje się tę przyprawę?

Podobnie jak inne zioła, ma szeroką gamę zastosowania. Największą sławę przyniosła tej przyprawie kuchnia, zwłaszcza śródziemnomorska, która nie może obejść się bez aromatycznego oregano. Poza kulinariami ta przyprawa wykazuje korzystne właściwości w kosmetykach, lekach i suplementach oraz w aromaterapii. Zapoznaj się ze sposobem pozyskiwania oregano i jego zbawiennym działaniem. Oregano może stać się sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i lepsze samopoczucie.

czytaj całość »
Pieprz zielony - do jakich dań go stosować?
Pieprz zielony - do jakich dań go stosować?

Pieprz wywodzi się z południowo-wschodnich Indii i jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Pieprz zielony jest niedojrzałą formą pieprzu czarnego. To stosunkowo nowy wynalazek, choć pochodzi z tych samych owoców pieprzowca. Jest jedną z najbardziej łagodnych odmian tej popularnej przyprawy. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż bardzo dobrze podkreśla smak potraw.

czytaj całość »
Krem z orzechów włoskich- idealny na kanapki
Krem z orzechów włoskich - idealny na kanapki

Krem orzechowy, choć ma sporo kalorii, w rozsądnych ilościach jest zdrowym składnikiem diety. Należy pamiętać, aby wybierać produkty o wysokiej jakości, bez cukru i pustych kalorii. Najlepszym wyborem jest zrobienie domowego kremu orzechowego np. z orzechów włoskich. Dostarczą naszemu organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, szczególnie ważne w diecie wegan i wegetarian.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium