Przejdź do głównej treści
PL PLN
Darmowa dostawa zamówień od 199 zł
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Anyż gwiaździsty – zastosowanie kulinarne i właściwości sensoryczne

Anyż gwiaździsty (Illicium verum) to jedna z najbardziej intrygujących przypraw. Ze względu na charakterystyczną formę gwiazdek i korzenny zapach anyż jest często dodawany do świątecznych dań. Przyprawa ta ma jednak znacznie szersze zastosowanie kulinarne. Może dodać aromatu zupom, potrawom z ryb i mięs czy napojom. Sprawdź, jak wykorzystać anyż gwiaździsty w swojej kuchni.

Anyż gwiaździsty – zastosowanie kulinarne i właściwości sensoryczne

Czym wyróżnia się anyż gwiaździsty?

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to przyprawa pochodząca z południowo-wschodniej Azji, wytwarzana z owoców rośliny należącej do rodziny cytryńcowatych. Drugi człon nazwy przyprawy nawiązuje do jej wyjątkowej formy — ośmioramiennych gwiazdek, w których znajdują się czerwonobrunatne nasiona. Ze względu na charakterystyczny kształt anyż doskonale sprawdza się w kuchni jako aromatyczna dekoracja potraw — zwłaszcza bożonarodzeniowych.

 

Duża popularność anyżu w kulinariach wynika jednak nie tylko z jego walorów dekoracyjnych. Jest on ceniony także za swoje cechy smakowo-zapachowe. Anyż gwiaździsty wyróżnia się słodko-korzennym, lekko ostrym smakiem, z wyczuwalnymi nutami lukrecji i wanilii. Uwagę zwraca także jego intensywny zapach. Za właściwości smakowe i zapachowe anyżu odpowiada głównie znajdujący się w nim olejek eteryczny, zawierający anetol. Anyż gwiaździsty ma ciemnobrązową, ciepłą barwę, która może zwiększyć apetyczność potraw.

Jak stosować anyż?

Anyż gwiazdkowy może być dodawany do potraw zarówno w formie gwiazdek, jak i zmielonej. Wchodzi on także w skład regionalnych mieszanek przypraw: chińskiej — pięciu smaków, indyjskiej — garam masala i marokańskiej — ras el hanout.

 

Ze względu na silny aromat anyż należy stosować jedynie w niewielkiej ilości (zwykle 1-2 gwiazdek), by korzenne nuty nie zdominowały smaku potraw.

 

Anyżu gwiaździstego nie należy mylić z anyżem biedrzeńcem (Pimpinella anisum), który również wykorzystywany jest w kulinariach. Anyż biedrzeniec należy do rodziny selerowatych i ma postać szarozielonych nasion. Ma on słodszy smak i mniej intensywny aromat niż anyż gwiaździsty. W wielu przepisach obie przyprawy można jednak stosować zamiennie.

Anyż jako dodatek do mięs

Gwiazdki anyżu mogą ubarwić smak dań mięsnych. Przyprawa ta dobrze komponuje się z duszoną lub pieczoną wieprzowiną. Idealnie pasuje także do orientalnych dań z kurczakiem i sosem sojowym. Można wzbogacić nią również gulasz wołowy.

Anyż gwiaździsty jako przyprawa do zup

Chcesz, aby Twoje zupy były aromatyczniejsze? Sięgnij po anyż. Przyprawa ta będzie ciekawym urozmaiceniem zupy pomidorowej, dyniowej lub marchewkowej. Nada także przyjemny aromat zupie rybnej. Anyż możesz wykorzystać ponadto do przygotowania klasycznej wietnamskiej zupy pho.

Anyż gwiazdkowy w daniach wegetariańskich

Anyż to przyprawa idealna nie tylko dla wielbicieli aromatycznych mięs. Równie dobrze sprawdza się w kuchni wegetariańskiej. Przyda się do przygotowania smacznego risotto z warzywami, potraw z tofu czy ciecierzycą. Warto łączyć go z orzechami, batatami, burakami czy czerwoną kapustą.

Anyż jako składnik dżemów i napojów

Jesteś wielbicielem dżemów i powideł? Spróbuj przygotować je w oryginalnej, anyżowej wersji. Anyż może wzbogacić orientalnymi nutami powidła ze śliwek, dżemy z jabłek i gruszek. Pasuje również do przetworów z marchewki czy dyni.

 

Dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom anyż świetnie sprawdza się w roli dodatku do ciepłych napojów. W sezonie zimowym warto dodać go do herbaty z goździkami i pomarańczą lub napoju z miodem i cytryną. Dobrym pomysłem może okazać się także przyrządzenie korzennej kawy z dodatkiem anyżu. Z anyżu można przygotowywać również smaczne nalewki i likiery. Jest on kluczowym składnikiem tzw. anyżówki.

Anyż gwiaździsty jako dodatek do świątecznych dań

Po anyż gwiaździsty, ze względu na jego unikalną formę i korzenny aromat, większość osób najchętniej sięga w okresie zimowym. Przyprawa ta może być doskonałym dodatkiem do świątecznych wypieków, dań rybnych czy napojów. Anyż gwiaździsty nada wspaniały aromat bożonarodzeniowym pierniczkom, babeczkom, ciasteczkom korzennym, miodownikom lub keksom. Warto dodać go także do tradycyjnego wigilijnego kompotu z suszu, dzięki czemu napój zyska rozgrzewający charakter.

 

Anyż może również urozmaicić smak bożonarodzeniowych dań mięsnych i rybnych. Często stosowany jest jako składnik marynat i sosów, zwłaszcza w połączeniu z goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, pomarańczami i miodem. Gwiazdki anyżu warto wykorzystać do aromatyzowania marynat do karpia, łososia, gęsi czy kaczki.

 

Anyż gwiaździsty to uniwersalna przyprawa, przydatna w każdej kuchni. Już jedna jego gwiazdka wystarczy, by dodać potrawom głębi i wzbogacić je o korzenne nuty. Dzięki anyżowi Twoje ciasta, dania mięsne i wegetariańskie oraz napoje zyskają oryginalny charakter i intensywny aromat. Z pewnością warto więc mieć tę przyprawę w swojej kuchni.