Mak biały 500g - MIGOgroup
Wystaw opinię o produkcie
Mak biały jest delikatniejszy i słodszy od maku niebieskiego. To doskonały dodatek do naleśników, pralinek, szarlotek oraz leniwych pierogów z twarogiem. Białego maku używa się do wypiekania Rogali Świętomarcińskich - tradycyjnych poznańskich przysmaków z okazji dnia św. Marcina.
Kod kreskowy: 5905873321762
Koszty dostawy wybranego produktu
Cena dostawy dotyczy tego produktu (w wybranym wariancie - jeśli dotyczy). Może się ona zmienić po dodaniu innych produktów do koszyka.
Zamów w ciągu:
a paczkę nadamy 2025-11-12
Opis
Biały mak - co to jest?
to drobne jasnobeżowe kuleczki przypominające trochę komosę ryżową albo kaszę. Ziarenka maku białego kształtem przypominają nerki. Mają zazwyczaj zastosowanie w słodkich wypiekach , szczególnie wykorzystywane w rogalach marcińskich. Rogale z białym makiem kojarzone są z Wielkopolską, gdzie w okresie święta Św. Marcina pojawiają się w każdej cukierni i zachwycają swoim smakiem nawet małego łasucha. Od kilku lat rogale świętomarcińskie z białym makiem zdobywają popularność także w pozostałych regionach Polski.
Zastosowanie maku białego w kuchni
Pomimo, iż zmielony mak biały znajduje swoje zastosowanie w popularnych rogalach Świętomarcińskich to w internecie pojawiają się także inne ciekawe przepisy na jego wykorzystanie.
- Są to głównie serniki, torty, ale przede wszystkim makowce.
- W kuchni indyjskiej biały mak stosowany jest do zagęszczania zup i sosów oraz w potrawach rybnych i mięsnych.
Można dodawać go do posypania sałatek, ciasteczek, granoli i muesli, ale przed zastosowaniem powinno się go podprażyć, by spotęgować jego smak. - W przypadku wykorzystania go do ciast należy zalać go wrzątkiem i odstawić najlepiej na noc. Po tym czasie odsączyć nadmiar wody.
- Mielony mak biały uzyskamy używając młynka lub maszynki do mięsa.
Cena białego maku jest zbliżona do ceny popularniejszego maku niebieskiego. Może różnić się o 1 - 2 złote.
Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić mak biały nie mogłeś Drogi Kliencie trafić lepiej! Oferujemy od wielu lat biały mak od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Nasz produkt cieszy się ogromną popularnością. Szczególnie doceniany jest przez piekarzy i cukierników w okresie święta Marcina, gdy rogale marcińskie wypiekane są od świtu do nocy. Własne wypieki rogali wzbudzają szerokie zainteresowanie, dlatego polecamy sprawdzony przepis na naszym blogu: Blog - Rogale Świętomarcińskie - Biowski

Mak biały czy niebieski - który wybrać?
Mimo swoich cennych wartości odżywczych biały mak nie jest wskazany dla osób zażywających leki, gdyż może osłabiać ich działanie. Jest ciężkostrawny, dlatego nie poleca się osobom z problemami układu pokarmowego. Ziarenka maku białego są mniejsze. Mak biały jest nieco delikatniejszy w smaku niż mak niebieski, dlatego częściej wykorzystuje się białą odmianę w cukiernictwie a niebieską do posypywania pieczywa. Obydwie odmiany maku można kupić w naszym sklepie.
Mak biały — kcal i właściwości
Kaloryczność maku białego jest stosunkowo wysoka to ok. 478 kcal w 100g. Mimo tego jest bogatym źródłem wielu witamin, błonnika pokarmowego oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość wapnia i fosforu oraz miedzi jest także zaletą tego produktu. Ziarenka białego maku stanowią doskonałe źródło żelaza cynku i witamin z grupy B.

Składniki:
Ziarno maku białego (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g maku białego:
Wartość energetyczna - 2000 kJ / 478 kcal
Tłuszcz - 49,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,5 g
Węglowodany - 24,7 g
w tym cukry - 1,4 g
Błonnik - 20,5 g
Białko - 20,1 g
Sól - 0,02 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Czechy
Zawartość opakowania netto (gram):
500 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków

Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Wystaw opinię o produkcie
Zapisz się do newslettera i zyskaj 5% rabatu na pierwsze zakupy
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.