Mak niebieski 1kg - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mak niebieski — kwiat czy surowiec cukierniczy?
Mak jest rośliną jednoroczną w kolorach czerwonym i białym. Odmian tej rośliny na świecie jest blisko 100. Ziarenka maku jadalnego mają kolor od jasnoniebieskiego do prawie czarnego. Zarówno mak niebieski, jak i podobny smakiem mak biały mają podobne właściwości i zastosowanie. Pomysłów na przepisy z wykorzystaniem niebieskiego maku jest tysiące, lecz największą popularność nasiona te zyskują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Cena maku niebieskiego różni się w zależności od sklepu. Najkorzystniej wypada opakowanie 1 kg maku w ziarnach niemielony. Możemy go samodzielnie zmielić lub dodać w całości według własnych potrzeb. Gdzie kupić mak niebieski? Idealnym miejscem jest nasz sklep internetowy. Biowski.pl udostępnia ten produkt dostępny jest przez cały rok.
Zastosowanie maku niebieskiego w kuchni
Niebieski mak to przede wszystkim baza świątecznych potraw tradycyjnych. Charakterystyczne w tym czasie są dania z mielonym i niemielonym makiem niebieskim. Przepis na wigilijne kluski z makiem znajdziesz na naszym blogu: Blog - Wigilijne kluski z makiem - Biowski
Te wartościowe ziarenka nie muszą być jednak kojarzone wyłącznie z tym czasem. Warto rozważyć zastosowanie niebieskiego maku w innych daniach niż tylko kutia i makowiec. Ziarenka maku możemy dodawać do sałatek, pieczywa, posypywać kanapki i słodkie ciasteczka. Jak przygotować mak niebieski mielony? Wystarczy zmielić go dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa, lub młynku.
Mak niebieski właściwości
Nasiona maku niebieskiego zawierają magnez i fosforu, czyli pierwiastki wspierające utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Niebieski mak zawiera też wapń- stanowiący podstawowy budulec kości. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia. Taka ilość pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten związek. Dodatkowo surowiec ten zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Należy mieć na uwadze, że mak spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk. W składzie maku niebieskiego znajdziemy również komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, oraz witaminę C.
Ile kalorii ma mak niebieski?
Kaloryczność maku to ok. 525 kalorii w 100 gramach produktu. Ziarna maku są jeszcze wartościowe z innego powodu. Zawierają bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Kwasy te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ponadto wspierają pracę serca i zapobiegają zmianom miażdżycowym.
Jak przechowywać niebieski mak
Ze względu na fakt, że mak niebieski należy do roślin oleistych zawartość tłuszczu może dochodzić nawet do 60%. Olej w ziarnach maku podatny jest na zepsucie oraz jełczenie. Najlepiej rozsądnie podejść do ilości zakupów i zastanowić się do jakich przepisów chcemy zużyć ziarno niebieskiego maku. Jeżeli chcemy zachować go na dłuższy czas, wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie zamrożeniem maku. Mrożenie zabezpiecza ziarenka przed jełczeniem tłuszczu w nich zawartego. Mak mrożony może przetrwać nawet sześć miesięcy.
Składniki:
Ziarna maku niebieskiego (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g maku niebieskiego:
Wartość energetyczna - 2280 kJ / 551 kcal
Tłuszcz - 43,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,69 g
Węglowodany - 13,7 g
w tym cukry - 2,99 g
Błonnik - 14,8 g
Białko - 19,7 g
Sól - 0,059 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Czechy
(kraj pochodzenia może się różnić w zależności od dostępności i zakupu)
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.