Soczewica czerwona 1kg - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Soczewica czerwona 1kg- MIGOgroup
to najbardziej popularna spośród dostępnych odmian tej rośliny strączkowej. Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, przez co stosowana jest w jadłospisach diabetyków. Soczewica czerwona po ugotowaniu posiada bardzo delikatny, subtelny smak i aromat. Na rynku spożywczym popularnie sprzedawana jest w postaci suchych nasion. Można dostać ją także w wersji konserwowej, bezpośrednio gotowej do spożycia.
Zastosowanie ziaren soczewicy czerwonej w kuchni
To roślina strączkowa, która cieszy się ogromnym powodzeniem wśród osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.
Z soczewicy można przygotować pyszne pasztety, które nie zawierają ani grama mięsa. Popularne z jej udziałem są także farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Doskonale sprawdza się jako jeden ze składników sałatek. Nadaje niepowtarzalnej konsystencji zupom ( popularny krem z soczewicy). Ze względu na wysoką zawartość białka jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień. Z kolei zmiksowana z cytryną , oliwą i innymi przyprawami, tworzy niepowtarzalne pasty na kanapki.
Soczewica czerwona- kcal i właściwości
Kaloryczność soczewicy czerwonej to ok 360 kcal. Produkt ten ceniony jest szczególnie ze względu na duże ilości białka. Białko pochodzenia roślinnego jest pożądanym w diecie wegańskiej zamiennikiem białka zwierzęcego. Jako roślina z grupy bobowatych ziarna soczewicy zawierają także witaminy z grupy B, witaminę K oraz minerały (potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo,miedź). Z kolei ilość sodu (soli) jest w niej nieznaczna. Soczewica czerwona jest dobrym źródłem błonnika, bo zawiera go aż 11 g w 100 g ziaren. Dlatego zdrowe dania z jej udziałem mogą wspomagać prawidłową pracę układu pokarmowego.
Jak gotować soczewicę czerwoną?
- Nie trzeba jej namaczać.
- Soczewicę gotuje się 15-20 minut.
- Woda powinna przykrywać nasiona.
- W trakcie gotowania zostanie wchłonięta.
- Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania, lub nie solić jej wcale, aby nie stwardniała.
- Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce.
- Można ją tam trzymać do tygodnia.
- Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.
Składniki:
Soczewica czerwona (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g soczewicy czerwonej:
- Wartość energetyczna - 1499 kJ / 358 kcal
- Tłuszcz - 2,2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,38 g
- Węglowodany - 63 g
- w tym cukry - 2,0 g
- Błonnik- 11 g
- Białko - 24 g
- Sól - 0,02 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Kanada, Francja, Ukraina
Kraje produkcji mogą się różnić w zależności od dostępności i zakupu. Jeśli preferujesz inne kraje, skontaktuj się z nami przed zakupem.
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.