Przejdź do głównej treści
PL PLN
Darmowa dostawa zamówień od 199 zł
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

MIGOgroup

Babka jajowata łuski 500g - MIGOgroup

Przejdź do sekcji Opinie

Babka jajowata jest to rodzaj rośliny z rodziny babkowatych. Ze względu na dużą zawartość śluzów w nasionach wykorzystuje się je w medycynie naturalnej oraz jako dodatek do żywności. Jest cennym źródłem błonnika, który pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego. Dzięki zawartości cennych składników wykorzystuje się ją także w medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym. 

Przejdź do pełnego opisu
Cena 32,62 zł
6,52 zł / 100 g
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod kreskowy: 5904730105491

Dostawa od 9,50 zł - Pocztex Odbiór w punkcie (Polska)

Zamów w ciągu:

dnia godziny : minuty : sekundy

a paczkę nadamy 2025-11-12

Opis

 

Babka jajowata łuska — co to jest?

Babka jajowata jest to rodzaj rośliny z rodziny babkowatych. Ze względu na dużą zawartość śluzów w nasionach wykorzystuje się je w medycynie naturalnej oraz jako dodatek do żywności. Jest cennym źródłem błonnika, który pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego. Dzięki zawartości cennych składników wykorzystuje się ją także w medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym. Babka jajowata najlepiej rozwija się na terenie nasłonecznionym. Sprzyja jej także duża wilgotność powietrza, dlatego znajdziemy ją głównie w krajach śródziemnomorskich, w szczególności na Wyspach Kanaryjskich.

Łuski babki jajowatej— zastosowanie w kuchni

Jak stosować łuski babki jajowatej (Plantago ovata)? Na różne sposoby.

W sklepach do kupienia jest często forma sproszkowana, której nie trzeba już mielić w młynku.

  • Należy rozpuścić 2-3 łyżki proszku babki jajowatej w letniej wodzie i odstawić na około 20 minut.
  • Powstały w tym czasie kleik, można wypijać na czczo lub między posiłkami.
  • Jaka działa napój z łuskami babki jajowatej? Taka mikstura naturalnie pobudza perystaltykę jelit, ponieważ łuski w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą swego rodzaju śluz.
  • Można również zalać łuski babki gorącą wodą, odstawić aż zgęstnieje i popijać w formie naparu.
  • Babka jajowata łuski- może być też stosowana jako dodatek do musli, sałatek, koktajli, deserów. Ze względu na zawartość śluzów można nią także zagęszczać sosy i zupy.
  • Babka jajowata łuska mielona może być dodana również do koktajlu owocowego lub warzywnego.
  • W sieci dostępne są także przepisy na wykorzystanie babki jajowatej w przepisach diety ketogenicznej.
  • Dobrym pomysłem jest upieczenie chleba z dodatkiem łuski babki jajowatej.

Babka jajowata łuska — właściwości i kcal

Łuska babki jajowatej składa się z różowo-beżowych fragmentów lub płatków do około 2 mm długości i 1 mm szerokości. Niektóre pokazują jasnobrązowe miejsca odpowiadające lokalizacji zarodka, zanim został usunięty z nasiona.

Łuski babki jajowatej to ogromne bogactwo błonnika i związków odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu pokarmowego. Babka jajowata sprawdza się jako dodatek do diet w problemach zaparć czy hemoroidów. Okazuje się także sprawdzonym, naturalnym środkiem spożywczym także w przypadku biegunek. Babka jajowata oraz łuska babki jajowatej zawierają składniki biologiczne , które pomagają organizmowi szybciej i sprawniej pozbyć się toksyn.

 

Jak spożywać łuski babki jajowatej? Kilka zasad, o których warto wiedzieć

  1. Włączając stosowanie babki jajowatej, należy pamiętać o kilku zasadach.
  2. Można ją przyjmować w porcjach 5-10 łyżeczek nawet 3 razy dziennie.
  3. Aby nie zablokować jelit, ziarna i łuski babki, nie powinny być spożywane samodzielnie.
  4. Powinniśmy zawsze zmieszać je z płynem: sokiem, wodą, jogurtem itp.
  5. Należy też pamiętać, by obficie popić taką mieszankę wodą. Duża zawartość błonnika (w łuskach babki jajowatej) absorbuje dostępną wodę.
  6. Jeśli nie będziemy jej stale dostarczać, możemy nabawić się zaparć.

Składniki:

babka jajowata łuska 100% 

 

Wartości odżywcze dla 100 g łusek babki jajowatej:

Wartość energetyczna - 749 kJ / 178 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 11 g
w tym cukry - 0 g
Błonnik - 66,4 g
Białko - 0,4 g
Sól - 1,67 g

Informacje o alergenach:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób pakowania:

Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.

Kraj pochodzenia:

Indie

Zawartość opakowania netto (gram):

500 g


Producent:

F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski

Bogdańczowice 4

46-233 Bąków

 

 

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Zapisz się do newslettera i zyskaj 5% rabatu na pierwsze zakupy

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać
informacje o nowościach i promocjach.