Ziarno kukurydzy na popcorn 1kg -MIGOgroup
Cena regularna:
10,08 zł
towar niedostępny

Opis
Ziarno kukurydzy na popcorn — jakie wybrać?
Kukurydza to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Jest rośliną światłolubną i ciepłolubną. Jej specjalna odmiana daje możliwość przygotowania z ziaren kukurydzy smaczną przekąskę zwaną popcornem. Jest idealnym produktem do samodzielnego przygotowania w domu. Do tego wystarczy wysoka patelnia lub garnek z pokrywką oraz odrobina oleju, lub oliwy. Już po kilku minutach otrzymujemy charakterystyczny w smaku, lekko słodki biały popcorn. Ziarno kukurydzy ma także tę zaletę, że możemy je przechowywać przez długi czas. Opakowanie ziarna kukurydzy 1 kg wystarcza na kilkanaście dużych porcji popcornu.
Zastosowanie ziarna kukurydzy w kuchni
Ta szczególna odmiana ziarna znajduje swoje zastosowanie wyłącznie do przygotowania smacznego popcornu w warunkach domowych. Poprzez uprażenie ziaren otrzymujemy zdrowszą przekąskę, pozbawioną dodatków, chemii i nadmiaru soli. Gotowy popcorn chętnie spożywamy podczas oglądania filmów, na spotkaniach ze znajomymi, na domówkach, imprezach i wielu innych okazjach. Zaletą jest fakt, że w taki sposób sami możemy regulować ilość soli i innych dowolnych przypraw.
Jak przygotować popcorn w domu?
1. Przygotuj odpowiednio duży garnek lub patelnie z pokrywką.
2. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju (np. oleju kokosowego), oliwy lub masła ghee. Możesz dodać sól lub dowolne zioła lub przyprawy.
3. Na rozgrzany olej wsyp jedną warstwę popcornu.
4. Po chwili ziarna popcornu zaczną strzelać.
5. Po ok. 4-5 minutach jak ziarna będą strzelać już coraz rzadziej, zdejmij garnek lub patelnię z ognia. Odczekaj aż strzelanie popcornu całkowicie ustanie i zdejmij pokrywkę.
6. Przesyp popcorn do miski i ciesz się jego smakiem w dowolnej chwili.
Smacznego!
Popcorn — właściwości i kalorie
Popcorn jest przekąską, która dostarcza organizmowi 365 kalorii w 100 gramach. Biorąc pod uwagę, iż popcorn jest dość lekkim produktem, taka ilość powinna wystarczyć na podjadanie w trakcie jednego seansu filmowego. Ponadto ziarna popcornu to źródło błonnika pokarmowego i białka. Poprawia zatem trawienie, pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Chociaż popcorn nie dostarcza organizmowi zbyt wielu witamin i minerałów, to z pewnością jest lepszą przekąską od niezdrowych solonych czipsów i batoników. Popcorn jest też źródłem polifenoli — związków, które zmiatają wolne rodniki. Jeśli nie dodajemy do niego zbyt dużej ilości tłuszczu, soli czy cukru, popcorn może być od czasu do czasu smaczną i zdrową przekąską dla każdego.
Składniki:
ziarno kukurydzy (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g ziarna kukurydzy na popcorn:
Wartość energetyczna - 1525 kJ / 365 kcal
Tłuszcz - 4,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,66 g
Węglowodany - 74,26 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 9,42 g
Sól - 0,09 g
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Argentyna
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.