Komosa ryżowa czerwona 1kg - MIGOgroup
Opis
Komosa ryżowa czerwona — co to jest?
Komosa ryżowa (quinoa) to rodzaj pożywienia zaliczany do żywności superfoods. Ze względu na ogromne właściwości zdrowotne i wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów zalecana jest wszystkim osobom dbającym o zdrowie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż jest to produkt bezglutenowy, co oznacza, że osoby chorujące na celiakię mogą planować posiłki z wykorzystaniem komosy. Atutem każdej odmiany (zarówno białej, czerwonej, jak i czarnej komosy ryżowej) jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej. Czerwona odmiana komosy charakteryzuje się nieco bardziej wyrazistym smakiem od komosy białej. Po ugotowaniu jest także mniej napęczniała od swojej jasnej siostry. Bez względu na kolor, czyli odmianę quinoa (komosy ryżowej) warto uwzględnić ją w swoim codziennym menu. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a korzyści zdrowotne są nieocenione.
Zastosowanie komosy ryżowej czerwonej w kuchni — jak gotować?
Czerwoną odmianę komosy możemy wykorzystać we wszystkich daniach i przepisach, w których występuję biała, czarna i różowa komosa ryżowa. Wszystkie te odmiany mają podobne walory smakowe i mogą się wzajemnie uzupełniać. Produkt jest dobrym wyborem we wszystkich potrawach i gulaszach mięsnych i warzywnych. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, ponieważ charakteryzuje się intensywnym orzechowym smakiem i chrupiącą konsystencją. Ziarna komosy czerwonej można również wykorzystać w wypiekach .
Komosa ryżowa biała, czerwona czy czarna?
Mając dostępne trzy rodzaje komosy ryżowej, może nas zastanawiać, która z nich jest najlepsza, która ma najwięcej właściwości i która smakuje najlepiej? Analizując szczegółowo zawartość składników odżywczych, można zauważyć, że czerwona komosa ryżowa zajmuje nieco wyższe miejsce niż komosa biała. Komosa czerwona przede wszystkim różni się od komosy białej kolorem. Surowa ma głęboki czerwony kolor, po ugotowaniu nabiera brązowej barwy.
Komosa ryżowa czerwona właściwości i kcal
Właściwości komosy ryżowe docenia coraz więcej osób. Ze względu na rosnącą liczbę osób chorujących na celiakię produkt ten zyskuje coraz większe grono odbiorców. Swą popularność zawdzięcza niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz zawartości witamin i minerałów. Czerwona komosa ryżowa zawiera 7 witamin z grupy B, a także witaminę A i E. Pomaga również zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na mangan, który wspiera rozwój i metabolizm. Jest także dobrym źródłem magnezu, który wspomaga układ nerwowy oraz dba o dobry nastrój. Dzięki dostarczaniu magnezu do organizmu zachodzi proces uaktywniania takich związków jak fenyloalanina oraz tyrozyna. Wszelkie orzechy, pełne ziarno, nasiona są właśnie najbogatszym źródłem magnezu oraz manganu. Dodatkowego atutu nadaje fakt, iż kaloryczność komosy ryżowej jest niewielka. Po ugotowaniu 100 gramów komosy ryżowe zawiera ok. 120 kalorii, 4 gramy białka, 2 gramy tłuszczów oraz 21 gram węglowodanów.
Składniki:
Komosa ryżowa (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g komosy ryżowej czerwonej:
Wartość energetyczna - 1523 kJ / 364 kcal
Tłuszcz - 6,07 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,70 g
Węglowodany - 61,43 g
w tym cukry - 0,1 g
Błonnik - 3 g
Białko - 17,83 g
Sól - 0,012 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Sposób gotowania komosy ryżowej:
Komosę ryżową przygotowujemy w proporcji 1:2. Oznacza to, że na każdą szklankę komosy przypadają 2 szklanki wody.
1. Na sitku przepłukujemy odmierzoną część komosy pod bieżącą zimną wodą.
2. W garnku pod przykryciem doprowadzamy wodę do wrzenia (solimy - opcjonalnie)
3. Dodajemy komosę.
4. Zmniejszamy moc palnika na mniej więcej połowę mocy kuchenki.
5. Gotujemy ok 10-15 minut.
6. Po tym czasie komosa ryżowa będzie gotowa do spożycia.
Smacznego!
Kraj pochodzenia:
Peru
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Produkty powiązane
Opinie o produkcie (0)
15,80 zł
17,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.