Słonecznik łuskany 1 kg - MIGOgroup
Opis
Słonecznik łuskany od MIGOgroup
to obłuszczone ziarno słonecznika, rośliny o wielu zastosowaniach. Ziarno słonecznika stanowi wartościowy pokarm. Wysoka zawartość tłuszczu roślinnego oraz białka, w ziarenkach słonecznika, czyni z niego idealny dodatek do dań diety ketogenicznej, wegańskiej i wegetariańskiej. Pozbawione łuski ma lekko orzechowy smak, chrupką konsystencję i kremową barwę. Z kolei kwiat słonecznika pełni funkcje miododajne. Ze względu na niesamowicie intensywną żółtą barwę, kwiaty słonecznika stanowią oryginalną dekorację przydomowych ogrodów.
Zastosowanie ziaren słonecznika w kuchni
Wykorzystanie nasion słonecznika surowego, czy też prażonego jest wszechstronne. Nasiona słonecznika można wprowadzać do jadłospisu pod różną postacią. Spożywane są:
- na surowo jako kiełki i surowe nasiona,
- po obróbce termicznej: pieczone, prażone, smażone.
Łuskane ziarna słonecznika to energetyczna przekąska do pracy czy szkoły. Popularny jest chleb wypiekany ze słonecznikiem jako głównym ziarnem. Oferta wielu sklepów bogata jest w nasiona dodatkowo przetworzone, dlatego warto zwracać uwagę na skład produktu.
Ziarna słonecznika mogą stanowić dodatek do posiłków właściwie o każdej porze dnia. Należy jednak pamiętać o stosunkowo wysokiej kaloryczności tych małych nasion. Od lat stanowią uzupełnienie owsianki spożywanej głównie na śniadanie. Polecamy ziarna słonecznika do stworzenia własnej śniadaniowej granoli. Przepis znajdziecie na naszym blogu: Blog - Granola ze słonecznikiem - Biowski
W daniach wytrawnych znajdziemy je w: wegańskich hamburgerach i pasztetach, sałatkach, kremowych zupach. Na bazie ziaren słonecznika powstaje coraz więcej past, dipów i sosów. W ciastkarstwie i piekarnictwie wzbogacają one skład słodkich wypieków i stanowią doskonałe uzupełnienie deserów. Podnoszą wartość odżywczą owocowych koktajli. O włączeniu słonecznika łuskanego do codziennej diety piszemy szerzej na naszym blogu. Serdecznie zapraszamy do lektury.
Blog - Pestki słonecznika w codziennej diecie - Biowski
Słonecznik łuskany- kcal i właściwości
Kaloryczność obłuskanych nasion słonecznika to ok.630 kcal. Te niewielkie ziarna, w ciemnych łuskach nie zachwycają wyglądem jak ich kwiaty, ale z pewnością zaskakują wartością odżywczą, jaką w sobie kumulują. Pestki słonecznika, stanowią źródło NNKT*- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także źródłem błonnika i aminokwasów, zwłaszcza tryptofanu. Zawierają witaminy z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość fitosteroli, często ich właściwości opisywane są w kontekście profilaktyki antynowotworowej.
Składniki:
Słonecznik łuskany (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g słonecznika łuskanego:
Wartość energetyczna - 2637 kJ / 630 kcal
Tłuszcz - 55 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10 g
Węglowodany - 7 g
w tym cukry - 2 g
Błonnik - 6 g
Białko - 22 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Bułgaria, Mołdawia
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.