Pestki słonecznika w codziennej diecie

Pestki słonecznika w codziennej diecie

   Kwiaty słonecznika stały się inspiracją dla Vincenta van Gogha, który uchwycił ich piękno w obrazie "Słoneczniki".  Oprócz  walorów estetycznych, ich kwiatostany zawierają cenne,  jadalne nasiona. Być może niewielkie ziarna, w ciemnych łuskach nie zachwycają artystycznym wyglądem, ale z pewnością zaskakują wartością odżywczą, jaką w sobie kumulują. Pestki słonecznika, stanowią dobre źródło NNKT*- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Są bogatym źródłem błonnika i aminokwasów, zwłaszcza tryptofanu. Zawierają witaminy z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość fitosteroli, często ich właściwości opisywane są w kontekście profilaktyki antynowotworowej.

Wykorzystanie nasion słonecznika surowego, czy też prażonego jest wszechstronne. Może ograniczać nas tylko wyobraźnia w kuchni. Nasiona słonecznika można wprowadzać do jadłospisu pod różną postacią, jako:

  • kiełki,
  • surowe nasiona,
  • pieczone,
  • prażone,
  • smażone.

W spożywczym przemyśle technologicznym, z nasion otrzymywany jest olej słonecznikowy, który najlepiej spożywać na zimno np., jako dodatek do sałatek lub innych dań. Ze względu na brak alergenności, słonecznik wykorzystywany jest też do produkcji „masła z pestek słonecznika”, które konkuruje aktualnie z popularnym masłem orzechowym.

W codziennej diecie należy jednak pamiętać, że nasiona słonecznika są kaloryczne, ponieważ zawierają tłuszcze. Wartość energetyczna posiłków przygotowanych z ich udziałem wzrasta. Jednocześnie dania te stają się bardziej sycące, na czym często nam zależy.

W szczególności nasiona słonecznika odznaczają się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), omega-6. W dbaniu o zdrowe odżywianie, potrzebna jest odpowiednia proporcja wszystkich kwasów nienasyconych, a głównie omega-3 i omega- 6. Można kolokwialnie stwierdzić,  iż w pewnym sensie konkurują one ze sobą. Dlatego, dobrze zbilansowana dieta, uwzględnia stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który powinien wynosić 1:5 lub 1:6.  Garść słonecznika (w codziennym menu) dobrze jest urozmaicić w produkty spożywcze bogate w omega-3 takie jak np:

  • tłuste ryby morskie  (halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki),
  • nasiona lnu, olej lniany,
  • orzechy włoskie.

Innym aspektem wysokiej zawartości NNKT, jest ich wpływ na trwałość oraz przechowywane ziaren słonecznika.  Podwyższone temperatury mogą prowadzić do zjawiska jełczenia, dlatego warto przygotować szczelne naczynie i umieścić je w lodówce. Dzięki temu ziarna będą smaczne i świeże przez dłuższy czas.

Nasiona słonecznika w kuchni

Nie masz pomysłu jak wykorzystać nasiona słonecznika w kuchni? Oto kilka naszych propozycji, które mogą Cię zainspirować.

Na śniadanie, jako dodatek do:

  • płatków śniadaniowych,
  • granoli,
  • owsianki,
  • jogurtu,
  • posypka do tostów.

Na obiad, jako dodatek do:

  • kremowych zup z warzyw,
  • wegańskich klopsów,
  • ryb,
  • makaronu, brązowego ryżu, kaszy gryczanej,
  • wegańskiego pasztetu.

Na kolację, jako dodatek do:

  • wegetariańskich hamburgerów,
  • klopsików,
  • kanapek (w formie posypki).

Na przekąskę, jako dodatek do:

  • sosów sałatkowych, musztardy, różnych "dipów",
  • pomidorowego , lub bazyliowego pesto,
  • sałatki (w formie posypki),
  • koktajli, shakeów,
  • owoców (w formie posypki),
  • dowolnych wypieków (chleba, bułeczek, ciast, babeczek).

oraz jako:

  • główny składnik masła słonecznikowego,
  • zamiennik recepturalny alergizujących orzechów.

Czas na Wasze eksperymenty kulinarne.

Do dzieła!

Smacznego od Biowskiego.

*NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe- to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w ich cząsteczkach są dodatkowe wiązania podwójne). Z tego względu organizm człowieka nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych. Muszą być one dostarczane z pożywienia, aby prawidłowo funkcjonować i się rozwijać.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl