Fasola mung 1kg - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Fasola mung — czym się wyróżnia?
Fasola mung pochodzi z Indii, a obecnie jest uprawiana również w Chinach, Tadżykistanie czy w innych krajach Azji Południowej. To przykład jednorocznej rośliny, która może osiągnąć nawet 100 cm wysokości. Pierwotnie uprawiano ją ze względu na odżywcze kiełki. Zarówno fasola mung jak i jej kiełki mają charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Fasola mung, którą kupujemy w sklepach jest nam dobrze znana w postaci ziaren o zielonym odcieniu, które w procesie gotowania zmieniają swoją barwę na brązowawą.
Fasola mung nazywana jest też bombą odżywczą — dlaczego?
Fasola mung tak jak reszta roślin strączkowych obfituje w białko i błonnik. Z uwagi na obecność łatwoprzyswajalnego białka z fasoli mung chętnie korzystają osoby na diecie wegetariańskiej. Błonnik z kolei reguluje pracę jelit i jest zalecany tym osobom, które pracują nad utratą kilogramów. Spożywanie tej fasoli zapewni uczucie sytości i będzie pomocne przy ograniczaniu podjadania. Nazywana jest także "złotą fasolą" m.in. uwagi na zawartość witamin (A, witaminy z grupy B, C, E i K) oraz żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Dzięki temu będzie stanowić doskonałe uzupełnienie diety szczególnie dla tych osób, które są narażone na działanie silnego stresu. Z racji niskiego indeksu glikemicznego spożywanie fasoli mung jest zalecane osobom borykającym się z cukrzycą. To szerokie spektrum działania powoduje, że to produkt wyjątkowo odżywczy, zalecany przy całościowej regeneracji organizmu.
Oto najpopularniejsze zastosowania zielonej fasoli mung
Na uwagę zasługuje różnorodność zastosowań "złotej fasoli". Cechuje ją subtelnie orzechowy posmak. Sprawdzi się przy produkcji wegetariańskich pasztetów i past kanapkowych, dodatek do zup czy pulpetów. To jednak dopiero początek możliwości - można ją także dodawać do sałatek, dzięki czemu nada jej głębi smaku oraz wartości odżywczych i kalorii. Fasola mung będzie stanowić też świetną bazę do przyrządzania jednogarnkowych dań opartych na kuchni indyjskiej. Świetnie komponuje się zarówno z mleczkiem kokosowym, jak i imbirem czy papryką chili.
Składniki:
Fasola mung (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g fasoli mung:
Wartość energetyczna - 1302 kJ / 315 kcal
Tłuszcz - 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 45,9 g
w tym cukry - 2,7 g
Błonnik - 15,7 g
Białko - 21,4 g
Sól - 0,05 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Tadżykistan
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.