Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Ryż BRĄZOWY naturalny 1 kg - MIGOgroup

Dostępność: duża ilość
Cena: 8,90 zł 8.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Co to jest ryż brązowy i co zawiera?

Jest to ryż, który nie został pozbawiony zewnętrznej okrywy ziarna. Składa się zatem ze wszystkich elementów ziarna, czyli łuski, zarodka i bielma. Z tego względu obok ryżu czerwonegodzikiego i czarnego jest to najbardziej wartościowa postać zboża. Obecność łuski odpowiada przede wszystkim za jego właściwości, zawartość składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Podobnie jak wspomniane postaci ryżu niełuskanego, ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny IG = 50. Z natury jest także bezglutenowy.

Ryż brązowy — właściwości i kcal

Ryż brązowy zawdzięcza swój kolor łusce, która jest bogactwem białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych i witamin. Błonnik zawarty w ryżu brązowym pomaga w znacznym stopniu regulować częstość wypróżnień. Białko zawarte w ryżu brązowym jest hipoalergiczne, co oznacza, że jest łatwiej trawione niż inne zboża. W tym kontekście jest to idealny produkt dla niemowląt i dzieci. Brązowy ryż jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład struktur błon komórkowych. Kwasy NNKT przyczyniają się również do prawidłowego rozwoju intelektualnego i fizycznego. Składniki mineralne zawarte w brązowym ryżu jak fosfor, potas, miedź czy żelazo przyczyniają się do lepszej kondycji naszego organizmu. Ugotowany ryż brązowy to zaledwie 112 kcal w 100 gramach produktu. Taka ilość ryżu to także 3 gramy białka, 31 węglowodanów i 1 gram tłuszczu.

Zastosowanie ryżu brązowego w kuchni — gotowanie

Różne odmiany ryżu dają możliwość przyrządzanie posiłków o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Wszędzie tam, gdzie występuje ryż biały, jaśminowy, basmati czy arborio, ryż brązowy może stanowić zdrowszą alternatywę. Ryż brązowy z warzywami oraz mięsem lub rybą to wręcz idealny pomysł na obiad i lunch. Smacznym pomysłem jest również ryż brązowy z czerwoną fasolą oraz pieczarkami. Tę odmianę wykorzystuje się również w zupach, sałatkach oraz daniach na słodko. Gotowanie ryżu brązowego jest proste, ale zajmuje trochę więcej czasu niż gotowanie białego ryżu. Po uprzednim namoczeniu gotowanie ryżu zajmuje około 30 minut. Przed namoczeniem ryż należy dobrze przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

Sposób przygotowania:

Jak ugotować ryż brązowy? 

Ryż brązowy możemy przed gotowaniem namoczyć przez ok 30 minut.

1. Ryż dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

2. Odmierzamy 2 - 2,5 szklanki wody oraz 1 szklankę ryżu. Wsypujemy ryż do zimnej wody.

3. Doprowadzamy do wrzenia bez pokrywki na dużej mocy kuchenki. Po zagotowaniu zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy z lekko uchyloną pokrywką. Dodajemy sól (opcjonalnie).

4. Gotujemy na wolnym ogniu mniej więcej przez 30-35 minut aż ryż wchłonie całą wodę.

5. Odstawiamy na ok 10 minut.

5. Ryż jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Wskazówka: garnek z ryżem można odstawić w ciepłe miejsce (lub np. zawinąć w koc) i spożyć po jakimś czasie.

 

Składniki:

Ryż brązowy (100%)


Wartości odżywcze dla 100 g ryżu brązowego:

Wartość energetyczna - 1477 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 1,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 76,8 g
w tym cukry - 0,8 g
Błonnik - 8,7 g
Białko - 7,1 g
Sól - 0,01 g

Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.

Informacje o alergenach:


Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób pakowania:

Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.

Kraj pochodzenia:

Pakistan

Zawartość opakowania netto (gram):

1000 g


Producent:

F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski

Bogdańczowice 4

46-233 Bąków



 

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Counter
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium