Jedz ryż — skorzystaj jak najwięcej
Ryz jest jednym z głównych produktów żywnościowych i ważnym źródłem złożonych węglowodanów, błonnika, a także wielu składników odżywczych. Nie zawiera glutenu, stanowi zatem podstawę żywienia dla osób z celiakią lub uczulonych na gluten
W naszej ofercie znalazło się wiele rodzajów ryżów. Wśród nich znajduje się ryż dziki, zwany inaczej zizania wodna. Jest bogata w antyoksydanty, które chronią komórki naszego ciała przed nadmiernym starzeniem. Stanowi lepszą alternatywę białego ryżu dla osób na diecie, gdyż zawiera mniej węglowodanów, oraz co najmniej dwa razy więcej błonnika pokarmowego.
Oprócz ryżu dzikiego w tej kategorii można znaleźć: ryż do sushi, ryż jaśminowy, paraboiled, ryż basmati oraz ryż czerwony i ryż czarny.
Ryż do sushi to specjalny rodzaj ryżu. Ziarna ryżu do sushi mają długość ok. 5 mm i przybierają lekko okrągły kształt. Jest to idealny ryż do przygotowania sushi — tradycyjnej potrawy kuchni japońskiej.
Ryże, to produkty, które zawierają kwas foliowy, magnez (zwłaszcza ryż brązowy), oryzanol (znajduje się w łusce ryżu brązowego), selen, witaminę B6 oraz węglowodany złożone.