Ryż ARBORIO do risotto 1 kg - MIGOgroup
Opis
Co to jest ryż arborio ?
Ryż Arborio jest odmianą białego, średnioziarnistego ryżu. Pochodzi z Włoch. Nazwa ryżu bierze się od miasteczka Arborio w północnych Włoszech, gdzie po raz pierwszy był uprawiany. Ma charakterystyczny okrągły kształt. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi, co daje mu dość kleistą konsystencję po ugotowaniu. Gotuje się dość szybko i jest prosty w przygotowaniu. We Włoszech stanowi podstawę wielu dań, na przykład risotto. Ryż arborio z natury nie zawiera glutenu. Jest to także produkt, który ma niski indeks glikemiczny. Zamiennikiem ryżu arborio może być ryż paraboliczny lub jaśminowy.
Zastosowanie ryżu arborio w kuchni — jak długo gotować?
Gotowanie ryżu arborio jest szybkie i nie powinno sprawiać nikomu problemu. Ryż jest produktem, z którego w łatwy i szybki sposób można przygotować wiele różnych posiłków. Dobrym pomysłem jest risotto z ryżem arborio z różnymi wariacjami, np. ryż z warzywami, ryż arborio z pieczarkami i groszkiem, z krewetkami, szpinakiem i łososiem lub dorszem, oraz wiele innych. Przepisy z ryżem arborio to nie tylko dania wytrawne, to także desery w stylu puddingów z dodatkiem różnych owoców, np. mango, maliny lub truskawki. Tradycyjnie ryż na risotto przygotowuje się na bazie wina i bulionu. W zależności od pożądanej miękkości i sypkości ryżu arborio zaleca się gotowanie przez ok 15 do 20 minut aż wchłonie cały płyn.
Ryż arborio — wartości odżywcze i kcal
Arborio zawiera węglowodany złożone. Ich rolą jest dostarczanie organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania na codzień. W ryżu arborio znaleźć można także sporo potasu (aż 115 mg w 100 g suchego produktu). Ten pierwiastek odpowiada między innymi za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, a jego prawidłowy poziom pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mózgu. Ziarenka ryżu arborio zawierają witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości lub płodności. Ryż arborio zawiera również szereg innych witamin i składników mineralnych. Między innymi: żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, sód czy selen. Zawiera także sporo błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny – zapobiega powstawaniu zaparć, wspiera pracę jelit i usprawnia proces trawienia. Ryż jest produktem niskokalorycznym. W 100 g suchego produktu znajduje się bowiem około 365 kcal. Ponadto arborio zawiera 7 g białka, 0,5 g tłuszczów, 79 g węglowodanów. Indeks glikemiczny ryżu arborio jest stosunkowo niewielki, wynosi bowiem IG = 50.
Sposób gotowania ryżu arborio:
1. Ryż dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
2. Odmierzamy 2 szklanki wody (lub bulionu) oraz 1 szklankę ryżu. Ryż wsypujemy do zimnej wody.
3. Doprowadzamy do wrzenia na dużej mocy kuchenki. Po zagotowaniu zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy dalej pod przykryciem. Dodajemy sól (opcjonalnie).
4. Gotujemy na malutkim ogniu mniej więcej przez 15-20 minut aż ryż wchłonie całą wodę.
5. Czekamy chwilę, aż ryż "odpocznie" i mieszamy go widelcem (na widelec można nabić kawałeczek masła).
5. Ryż jest gotowy do spożycia. Smacznego!
Wskazówka: garnek z ryżem można odstawić w ciepłe miejsce (lub np. zawinąć w koc) i spożyć po jakimś czasie.
Składniki:
Ryż Arborio (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g ryżu Arborio:
Wartość energetyczna - 1469 kJ / 344 kcal
Tłuszcz - 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,03 g
Węglowodany - 63,4 g
w tym cukry - 0,7 g
Błonnik - 5,9 g
Białko - 13,5 g
Sól - 0,013 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Włochy
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.