Żurawina CAŁOJAGODOWA Soczysta, 500g - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Żurawina suszona całojagodowa 500g- MIGOgroup
to cały, wysuszony owoc żurawiny o cierpko-słodkim smaku. Cechuje się soczystą, intensywną barwą. Kształtem żurawina przypomina suszone rodzynki. Jednak jej owoce są większe i bardziej mięsiste. Suszone owoce żurawiny całojagodowej zyskały grono kulinarnych fanów na całym świecie.
Zastosowanie suszonej żurawiny całojagodowej w kuchni
Suszoną żurawinę można przyrządzać na wiele sposobów. Jej wykorzystanie w kuchni jest wszechstronne i nie ogranicza się tylko do dań słodkich.
- Suszone owoce można spożywać same lub jako dodatek do ciast i deserów.
- Idealnie komponuje się z mięsem duszonym lub pieczonym indykiem.
- Żurawinę można dodawać do musli, płatków śniadaniowych, ciast, ciastek, deserów.
- Stanowi doskonały składnik sosu do dań słodkich i słonych np. do mięs lub lodów.
- Można z niej przyrządzić np. kompot, kisiel lub dżem dla dzieci.
- Suszone całe owoce żurawiny są doskonałą alternatywą dla chipsów, kalorycznych słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
Żurawina suszona całojagodowa — kcal i właściwości
Kaloryczność żurawiny suszonej całojagodowej to ok. 308 kcal w 100g. Oczywiście wartość ta jest zależna od sposobu konserwacji owoców. Czy został użyty cukier, czy np. sok jabłkowy. Warto wiedzieć, że te suszone owoce zawierają błonnik, witaminę C, E i K oraz witaminy z grupy B. Żurawina suszona całojagodowa zawiera także sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod. Z kolei za cierpko-słodki smak żurawiny suszonej odpowiadają garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Alternatywna wersją żurawiny całojagodowej nie zawierajacej białego cukru jest żurawina suszona słodzona sokiem jabłkowym.
Składniki:
żurawina (60%), cukier, olej słonecznikowy (max.1%)
Cukier trzcinowy i olej słonecznikowy są dodawane w celu zachowania naturalnych właściwości żurawiny. Nie zawiera ona innych chemicznych substancji konserwujących.
Świeża żurawina charakteryzuje się bardzo kwaśnym, cierpkim smakiem (czasami kwaśniejsza od grejpfrutów). Jak to się dzieje, że suszona żurawina w sklepach jest słodka? Wynika to z procesu produkcji. Żurawina ze względu na swój smak jest kandyzowana w roztworze cukru przed procesem suszenia. A to oznacza, że dodaje się do niej olej słonecznikowy i duże ilości cukru (nawet 50%-60% zawartości). Dzięki takiemu procesowi produkcji żurawina staje się smaczną przekąską.
Wartości odżywcze dla 100 g żurawiny całojagodowej:
Wartość energetyczna - 1288 kJ / 308 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,08 g
Węglowodany - 83 g
w tym cukry - 73 g
Błonnik - 5,3 g
Białko - 0,17 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Kanada
Zawartość opakowania netto (gram):
500g
Producent:
Biowski Sp. z o.o.
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.