Wiórki kokosowe 500g - MIGOgroup
Opis
Wiórki kokosowe 500g- MIGOgroup
to suszony miąższ orzecha kokosowego, który następnie zostaje poddany ścieraniu. W wyniku tego procesu otrzymujemy kokos w postaci wiórek. Ze względu na błonnik zawarty w kokosowych wiórkach stanowią one składnik diet np. niskowęglowodanowych. Ich zastosowanie nie sprowadza się jedynie do cukiernictwa czy piekarstwa. Doskonale uzupełniają dietę sportowców, którzy dodają wiórki kokosowe do różnych koktajli proteinowych.
Wiórki kokosowe — pochodzenie
Wiórki kokosowe powstają w wyniku starcia białej warstwy wewnątrz skorupy kokosa. Najpierw zostaje on poddany suszeniu, a następnie starciu i precyzyjnemu rozdrobnieniu miąższu. Utarty i zasuszony miąższ kokosa stanowi popularny dodatek do deserów i wszelkich potraw przyrządzanych na słodko. W niektórych krajach (zwłaszcza tych uboższych) wiórki kokosa stanowią jeden z kluczowych elementów diety — sycą na długo i dostarczają jakościowego białka. I to właśnie z tego powodu są chętnie wybierane przez osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Gdzie najczęściej produkuje się kokosowe wiórki? To przede wszystkim region Filipin, Indonezji oraz Indii, Sri Lanki i Meksyku. Wiórki, które oferujemy w sklepie internetowym Gomigo.pl pochodzą z Indonezji.
Jakie właściwości mają wiórki kokosowe?
Wiórki kokosowe to bogate źródło witaminy C, E oraz witamin z grupy B, oraz kwasów nasyconych. Z uwagi na ich roślinne pochodzenie są przeobrażane przede wszystkim na energię — nie przyczyniając się do odkładania w ramach komórek tłuszczowych. Regularne spożywanie wiórków pomoże również w uzupełnianiu niedoborów wapnia, fosforu, cynku i sodu, dostarczają też magnezu i potasu, wpływając pozytywnie na regulowanie pracy układu nerwowego. Po wiórki chętnie sięgają osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy z uwagi na zawarty w nich błonnik. Z uwagi na niski indeks glikemiczny przyjmowanie wiórków kokosowych jest zalecane także diabetykom.
Gdzie sprawdzą się kokosowe wiórki?
Dodatek wiórków kokosowych do deserów sprawi, że nabiorą tropikalnego charakteru. Ich najpowszechniejsze zastosowanie wyraża się właśnie w dosypywaniu ich do słodkich przekąsek — lodów, ciast czy owsianek koktajli. Na bazie kokosowych wiórków można także przyrządzić także tort lub bezy. Z jakościowych wiórków kokosowych można także przyrządzić pyszne mleko kokosowe — poza wiórkami wystarczy woda i szczypta soli. Ten kokosowy dodatek z pewnością znajdzie wiele zastosowań podczas przyrządzania posiłków.
Zastosowanie wiórek kokosowych w kuchni
Wiórki kokosowe są dodatkiem, który sprawdza się w kuchni kreatywnej. Nieograniczonej tradycyjnymi przepisami. Te starte kawałki suszonego kokosa świetnie smakują w daniach deserowych oraz wytrawnych.
Można z ich udziałem upiec ciasta lub ciasteczka kokosowe, np. kokosanki czy popularne kostki kokosowe — lamingtony (przepis na te ciasteczka znajdziecie na naszym blogu). Dodatek wiórek kokosowych do owsianki urozmaici to popularne śniadanie. Mogą stanowić składnik musli tropikalnego, a także wytrawnych serów.
Bardzo popularne jest również mleko kokosowe, którego przepis jest banalnie prosty.
- Zagotuj wiórki kokosowe w wodzie.
- Następnie odcedź je, np za pomocą gazy.
- Powstały płyn to domowe mleko kokosowe.
Wiórki kokosowe — kcal i właściwości
Kokos i powstające z jego startego miąższu wiórki kokosowe to produkty dość kaloryczne. 100 g wiórek kokosowych to aż 606 kcal. Ta sama ilość świeżego kokosa dostarcza do organizmu 354 kcal. Z kolei błonnik stanowi wypełnienie i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Wiórki z kokosa zawierają również kwas foliowy oraz potas, magnez, fosfor.
Wiórki kokosowe stały się popularnym składnikiem diety ketogenicznej potocznie zwanej dietą "keto". To za sprawą kwasów tłuszczowych (zawartych w kokosie). Nie są one odkładane przez organizm w formie komórek tłuszczowych. W diecie keto tłuszcze to główne źródło energii. Dlatego produkty kokosowe zyskały popularność jako jej składnik.
Składniki:
wiórki kokosowe, substancja konserwująca: dwutlenek siarki.
Wartości odżywcze dla 100 g wiórek kokosowych:
Wartość energetyczna - 2482 kJ / 604 kcal
Tłuszcz - 65,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 58,4 g
Węglowodany - 6,4 g
w tym cukry - 6,4 g
Białko - 5,6 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Indonezja
Zawartość opakowania netto (gram):
500g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.