Orzechy kokosowe i kokos
Kokos to smak i słodycz tropików, której możemy zaznać nie wychodząc z domu! Orzechy kokosowe to owoce palmy kokosowej. Zawarty w twardej łupinie biały miąższ z tłuszczem kokosowym i wodą kokosową to podstawowe surowce do produkcji popularnie znanych wiórek kokosowych czy oleju kokosowego.
Produkty z orzechów kokosowych
Z pulpy owoców palmy kokosowej wytwarza się nierafinowany olej kokosowy, który po procesach oczyszczania dostępny jest też w formie rafinowanego oleju kokosowego. Wysuszony miąższ orzechów kokosowych to doskonały surowiec do produkcji wiórek lub płatków/ czipsów kokosowych. Ze zmielonego miąższu kokosa można wyprodukować również mąkę kokosową, która w procesie technologicznym stanowi produkt uboczny wytwarzania oleju kokosowego i mleczka kokosowego. Bardzo popularne są różnego rodzaju napoje kokosowe oraz woda kokosowa pozyskiwana z wnętrza kokosa.
Jeśli natomiast poszukujesz alternatywy dla tradycyjnego białego cukru, kokosowy cukier będzie z pewnością zdrowszym rozwiązaniem. Coraz większa popularnością w kuchni wegańskiej cieszą się kostki kokosowe czy ekstrakt z kokosa w proszku. Dzięki licznym produktom wytwarzanym z kokosów możemy przygotować smakołyki takie jak kulki kokosowe czy domowej roboty batony.
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Nierafinowany olej kokosowy jest tłoczony na zimno, czyli wytwarzany bez stosowania wysokiej temperatury. Dzięki takiemu procesowi zachowuje wartość odżywczą składników pochodzących z owoców (miazgi kokosowej) i łupiny palmy kokosowej. Zachowuje również naturalny kokosowy smak i aromat. Dzięki ograniczonemu przetworzeniu i oczyszczeniu olej kokosowy nierafinowany idealnie nadaje się do potraw serwowanych na zimno.
Z kolei kokosowy olej rafinowany (oczyszczony) pozyskiwany jest w wieloetapowym procesie rafinacji. Proces technologiczny oczyszczania oleju kokosowego opiera się na obróbce termicznej. Wskutek takiego działania olej kokosowy rafinowany jest uboższy w składniki odżywczych i mineralne. Dla wielu osób jest on jednak bardzo pożądanym olejem ze względu na swoją bezzapachowość i bezsmakowość. Doskonale nadaje się też do smażenia. Nie przypala się, a to za sprawą wysokiego punkt dymienia (175 ° C).
Wiórki kokosowe siarkowane czy niesiarkowane?
Wysuszony i rozdrobniony miąższ orzecha kokosowego to popularne wiórki kokosowe. W zależności od terminu przydatności do spożycia można wyróżnić 2 formy tego produktu. Wiórki kokosowe niesiarkowane to produkt całkowicie naturalny nie konserwowany, którego trwałość jest krótsza. Z kolei wiórki siarkowane zawierają konserwant w formie dwutlenku siarki, który ma za zadanie przedłużyć okres przydatności do spożycia i zabezpieczyć produkt przed ewentualnym psuciem.
Czym różni się mus kokosowy od kremu kokosowego?
Mus kokosowy powstaje przez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Często nazywany jest też pastą z kokosa lub masłem kokosowym. Nie zawiera żadnych konserwantów, cukru czy barwników. Jest produktem w 100 % złożonym z miąższu kokosa. Z natury jest dość twardy i wymaga ogrzewania w celu uplastycznienia struktury. Po ogrzaniu nabiera konsystencji gęstego kremu. Mus z kokosów jest oleisty i ma wyraźnie słodko- kokosowy smak.
Z kolei pod nazwą krem kokosowy może się kryć już bardziej złożony skład, który ma za zadanie ułatwić "smarowność" takiego produktu. Krem kokosowy może zawierać emulgatory roślinne, mleko w proszku, substancje słodzące, czy aromaty dlatego warto czytać etykietę i zaznajomić się, z jakimi składnikami mamy do czynienia w danym kremie. Jest ich sporo na rynku, więc warto znaleźć swój sprawdzony i ulubiony.