Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Olej kokosowy rafinowany 900ml- MIGOgroup

Dostępność: duża ilość
Cena: 16,80 zł
  (1 00 ml = 1,87 zł )
16.80
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Jak powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy jest produktem powstałym przez tłoczenie wysuszonego miąższu orzechów palmy kokosowej, który zawiera aż 63% tłuszczu. Nazywany jest również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym. W temperaturze do 26 stopni C olej zachowuje postać stałą (czasem dość twardą), natomiast w wyższej temperaturze staje się płynny i dodatkowo przybiera delikatnie żółty kolor. Niepodważalną zaletą tego tłuszczu jest jego szerokie zastosowanie, nie tylko w zdrowym odżywianiu, ale także w kosmetyce.

Czym jest olej kokosowy rafinowany?

Olej kokosowy jest dostępny w dwóch postaciach rafinowanej i nierafinowanej. Olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony na zimno, natomiast olej kokosowy rafinowany wytwarzany jest w wysokiej temperaturze. Nie zachowuje wszystkich składników, które znajdują się w miąższu kokosa (przede wszystkim witaminy i przeciwutleniacze), natomiast ma inne zalety. Przede wszystkim jest znacznie tańszy od oleju nierafinowanego, ma znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia oraz nie posiada żadnego smaku, ani zapachu. Dzięki temu z powodzeniem używa się go do smażenia mięsa i ryb, gdyż nie dominuje w potrawie. Brak charakterystycznego zapachu kokosowego sprawia także, że dania stają się dzięki temu bardziej aromatyczne i soczyste.

Zastosowanie oleju rafinowanego w kuchni

Wykorzystanie oleju kokosowego rafinowanego w kuchni związane jest przede wszystkim ze smażeniem oraz gotowaniem potraw. Zastosowanie oleju rafinowanego jest bardziej powszechne, ponieważ nie wpływa na smak i aromat potraw. Niektórzy uważają, że olej kokosowy do smażenia jest najlepszy, ponieważ posiada bardzo wysoki punkt dymienia (ok. 200 stopni Celsjusza). Smażenie w bardzo wysokich temperaturach na oleju kokosowym rafinowanym jest nieszkodliwe dla zdrowia i nie powoduje wydzielania się toksycznych substancji.

Olej kokosowy rafinowany — właściwości i kalorie

Olej kokosowy, pomimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (92%) i mniejszej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (8%), posiada wiele cennych właściwości. W jego skład wchodzą między innymi: witaminy (C, E, B2, B6, B12, kwas foliowy), minerały (potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod), kwas laurynowy oraz unikalne połączenia kwasów tłuszczowych, dzięki czemu usprawnia pracę mózgu. Zawartość kwasu laurynowego, który ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze sprawia, że olej kokosowy pomaga przy zwalczaniu wszelkich infekcji. Czy zatem olej kokosowy jest zdrowy? Każdy tłuszcz, w tym oleje roślinne, spożywany w większych ilościach dostarcza dość dużo kalorii i może wpływać negatywnie na organizm człowieka. Dlatego warto stosować tylko najwyższej jakości oleje i oczywiście z ilościowym umiarem i rozsądkiem.

Jak jest kaloryczność rafinowanego oleju kokosowego?

Olej kokosowy rafinowany ma 900 kcal w 100 g produktu.

Składniki:

olej kokosowy rafinowany 100%


Wartości odżywcze dla 100 g oleju kokosowego rafinowanego:

Wartość energetyczna - 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 92 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.

Informacje o alergenach:


Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób pakowania:

Produkt zapakowany jest w szklany bezbarwny słoik. Dzięki takiemu sposobowi zapakowania produkt pozostaje szczelnie zamknięty bez dostępu wilgoci. Po opróżnieniu produktu, opakowanie może zostać poddane recyklingowi lub ponownemu wykorzystaniu w warunkach domowych. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.

Kraj pochodzenia:

Filipiny

Zawartość opakowania netto (ml):

900 ml


Producent:

F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski

Bogdańczowice 4

46-233 Bąków



 

 

 

Olej kokosowy w stałym stanie skupienia powinien posiadać barwę śnieżnobiałą. W postaci płynnej jest przezroczysty Szary lub żółty. Naturalnym stanem oleju jest płynna konsystencja w okresie letnim. Pozostawienie oleju w chłodnym miejscu (np lodówka) spowoduje jego stężenie.

 

Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 20-25°C przypomina ścięty tłuszcz. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu kokosa. Jest najbardziej uniwersalny i posiada dłuższy termin przydatności do spożycia, niż pozostałe rodzaje olejów kokosowych (np. nierafinowany). Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

 

Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. W kuchni świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia, lub jako dodatek do zup, wszelkich dań czy koktajli. Ponadto stosowany jest w kosmetyce jako środek do codziennej pielęgnacji ciała i włosów. Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku. W kosmetyce: Olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny oraz do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje. Konsystencja oleju: od płynnej po utwardzoną, zależnie od temperatury przechowywania

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Counter
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium