Żurawina suszona
Żurawina to owoc jagodowy z dużym potencjałem kulinarnym. Zarówno w formie świeżych owoców, jak i suszonych jagód żurawina jest jednym z ulubionych dodatków do całej gamy dań słodkich i wytrawnych. Oferta naszego sklepu z pewnością zaspokoi najbardziej wymagających Klientów. Dostępne są różne formy suszonej żurawiny: żurawina cięta na kawałki lub żurawina całojagodowa. Dla osób unikających cukru wzbogaciliśmy również kategorię o żurawinę słodzoną sokiem zamiast sacharozy.
Żurawina suszona cięta czy cała, którą wybrać?
W zależności od przeznaczenia żurawina suszona dostępna jest w różnych formach rozdrobnienia. Najbardziej popularna żurawina cięta występuje w postaci kawałków jagód. Taka forma żurawiny z pewnością sprawdzi się jako dodatek do porannych owsianek, muesli, słodkich wypieków, jogurtów czy shakeów. Ogólnie w gastronomii, wszędzie tam, gdzie drobniejsza forma owocu jest pożądana ze względów technologicznych. Z kolei całe jagody żurawiny suszonej znajdą zastosowanie w każdej potrawie, w której poza walorami smakowymi będą istotne także te estetyczne. Żurawina całojagodowa będzie idealnym dodatkiem do kompotu, nie tylko tego świątecznego.
Żurawina suszona bez cukru
Smak owoców żurawiny jest bardzo cierpki, czasem kwaśny lub gorzki. W celu polepszenia walorów smakowych przy jednoczesnym zabezpieczeniu produktu przed psuciem producenci dodają cukier w procesie suszenia żurawiny. Cukier- sacharoza wpływa na kaloryczność suszonych owoców żurawiny. Dla osób unikających białego cukru wzbogaciliśmy naszą ofertę o żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym. Taki produkt jest mniej kaloryczny, a jednocześnie smaczny i gotowy do spożycia jako samodzielna przekąska. Cechą charakterystyczną żurawiny z sokiem jest jej orzeźwiający smak.
Żurawina suszona zastosowanie
Żurawina zawiera witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy. Suszoną żurawinę cechuje jak większość owoców niska zawartość tłuszczu. Stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. Dostarcza znacznych ilości witaminy E. Ze względu na składniki odżywcze warto włączyć suszoną żurawinę do codziennej diety.
- suszoną żurawinę można jeść samodzielnie jako przekąskę
- owoce suszonej żurawiny to idealny dodatek do sałatek warzywnych i owocowych
- owoce żurawiny można wykorzystać do sorbetów i koktajli owocowych,
- kawałki żurawiny ciętej mogą być używane do przygotowania muffinów, nadzień do ciast, pieczywa i lodów,
- świeże lub suszone owoce żurawiny od lat służą jako dodatek do dipów, sosów, dżemów i galaretek.