Pieprz biały mielony 100g- MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Pieprz biały mielony
Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowi ona skuteczny zamiennik i alternatywę dla popularnego u nas pieprzu czarnego. W czasach średniowiecznych przyprawa nie tylko traktowana była jako wyjątkowy dodatek do dań, ale również środek płatniczy. Obok tradycyjnego czarnego pieprzu znaleźć możemy wiele jego odmian. Jedną z nich jest pieprz biały, który cechuje się subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem. Pieprz biały uzyskuje się z rośliny o nazwie Piper nigrum. Jest to ta sama roślina co pieprz czarny. W przypadku białej odmiany owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie i suszy. Pieprz czarny zrywany jest jeszcze jako nie w pełni dojrzały. Po namoczeniu, kiedy ziarna napęcznieją, ściąga się wierzchnią warstwę z ziaren i poddaje suszeniu. Po jakimś czasie zyskuje jasną barwę i jest gotowy do wykorzystania w kuchni.
Proces produkcji pieprzu ziarnistego dokładnie opisujemy na naszym blogu: Blog - Gdzie pieprz rośnie i w jaki sposób trafia na nasze stoły? - Biowski
Pieprz biały mielony, do czego używać? — zastosowanie w kuchni
Biała odmiana pieprzu ma intensywniejszy aromat, dzięki temu potrawy nie będą miały mocno ostrego smaku.
- Przyprawę tę z pewnością warto dodawać do wielu zup.
- Biały pieprz doskonale komponuje się również w gęstych i kremowych sosach (np. na bazie śmietany).
- Bardzo dobrze pasuje również z daniami ziemniaczanymi, rybami, sałatkami i innymi potrawami o delikatnym smaku.
- Białym pieprzem można też doprawić różnego rodzaju marynaty, pasztety oraz domowe specjały.
- Z pewnością odmiana ta będzie odpowiednia do przyprawiania potraw na zimno, takich jak sałatki, surówki, dipy, sosy jogurtowe itp.
Warto go też dodać wszędzie tam, gdzie chcemy wzbogacić smak potrawy, ale nie jesteśmy zwolennikami zbyt ostrej kuchni. Ciekawostką jest to, iż białym pieprzem mielonym można urozmaicać smak deserów gruszkowych, truskawkowych oraz pierników.
Pieprz biały — właściwości odżywcze
Biały pieprz jest tą przyprawą, która wspomaga pracę naszego układu pokarmowego. Zawarte w białym pieprzu substancje odżywcze mogą wspomagać trawienie, złagodzić objawy biegunki oraz zneutralizować zgagę. Oprócz tego biały pieprz dostarcza naszemu organizmowi takie minerały jak magnez, wapń. Pieprz biały w 100 gramach ma wartość energetyczną równą 296 kcal. Oprócz tego w 100 gramach produktu znajduje się około 10 gramów białka oraz 26 gramów błonnika. Biały mielony pieprz jest zdecydowanie taką przyprawą która powinna znaleźć swoje miejsce w kuchni.
Składniki:
Pieprz biały mielony 100%
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Tajwan
Zawartość opakowania netto (gram):
100 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków