Pieprz czarny mielony 100g - MIGOgroup
Opis
Pieprz czarny
Klasyczny, czarny pieprz stanowi – zaraz obok soli – absolutną podstawę każdej potrawy. Z racji na swój uniwersalny charakter oraz typowy, ostry smak, obecny jest on w kuchniach niemalże całego świata. Nic dziwnego, w końcu nic tak nie wydobywa smaku konkretnych składników, jak właśnie opisywany pieprz. Wspaniale smakuje zarówno w połączeniu z warzywami, jak i mięsem, rybami czy owocami morza. Świetnie sprawdzi się w przypadku pasztetów, sałatek, wędlin bądź też różnego typu sosów.
Pieprz czarny mielony jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs, zup, ryb bulionów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Bardzo dobrze współgra z innymi przyprawami i ziołami. Może być używany do dań ciepłych i zimnych. Podnosi walory smakowe potraw, nadając im nowy, pyszny smak.
Czarny pieprz - sposób stosowania
Czarny pieprz, podobnie jak zdecydowana większość przypraw, dostępny jest różnych postaciach. Oczywiście do najpopularniejszych form opisywanej przyprawy zaliczyć całe ziaren oraz wersję mielonej. Warto przy tym dodać, że forma rozdrobnienia niejako warunkuje moment, w którym przyprawa powinna zostać dodana do potrawy. Co do zasady; pieprz w ziarnach powinien być dodawany na początku potrawy, ponieważ dzięki temu przyprawa zdąży uwolnić swój aromat i smak.
Sposób stosowania pieprzu uzależniony jest nie tylko od formy rozdrobnienia, ale także od typu potrawy. Fakt ten w znacznej mierze dotyczy pieprzu mielonego. Do zup powinien być on dodawany pod koniec gotowania, ponieważ w innym przypadku potrawa może nabrać gorzkiego posmaku. Inaczej jest w przypadku mięs. Mięsa drobiowe należy doprawić kilka chwil przed przyrządzaniem, wieprzowinę - na około kilka godzin przed jej przyrządzeniem, a wołowinę (w formie smażonej np. jako stek) bezpośrednio przed smażeniem. Z kolei wołowe gulasze należy przyprawiać pod sam koniec gotowania.
Którą formę pieprzu wybrać - mieloną czy ziarnistą?
Wybór rodzaju rozdrobnienia jest kwestią niezwykle indywidualną, niemniej warto dodać, że postać ziarnista stosowana jest z reguły do dań gotowanych na wolnym ogniu, pieczonych czy też duszonych, a więc takich, które z założenia poddane zostaną dłuższej obróbce termicznej. Z kolei postać mielona świetnie sprawdzi się w przypadku dań podawanych na zimno lub też w momencie, gdy pragniemy szybko nadać smak wybranej potrawie.
Skład pieprzu czarnego mielonego:
pieprz czarny mielony (100%)
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty GOmigo są zawsze świeże, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Wietnam
W zależności od dostępności i zakupu kraje produkcji mogą się różnić. Jeśli preferujesz kraje, zapytaj nas przed zakupem.
Zawartość opakowania netto (gram):
100 g
Producent:
Biowski Sp. z o.o.
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków