KMIN Ziarno, rzymski- 500g - MIGOgroup
Opis
Kmin rzymski (inne nazwy to m.in. kumin, jeera , czarny kminek, kmin pluskwi) Cuminum cyminum L. podobnie jak kminek zwyczajny należy do roślin z rodziny roślin selerowatych, jednak jego surowiec zielarski różni się od kminku w smaku i nieco we właściwościach.
Kmin rzymski to popularna przyprawa w kuchni wschodu. Jest to przyprawa bardzo rozpowszechniona w Indiach, Afryce Północnej, Ameryce, Meksyku, oraz Bliskim Wschodzie. Ma mocny i aromatyczny zapach i ostry, trochę słodki smak. Kumin jest często spotykanym składnikiem popularnej garam masala lub curry.
Kmin rzymski polecany jest do jagnięciny, dań z drobiu, gulaszy oraz ryb i ciemnych sosów.
Stosowany głownie do mięs, takich jak: jagnięcina, wieprzowina, baranina, drobiu, gulaszy, ryb oraz do potraw z kapusty, fasoli i ziemniaków. Kminem rzymskim przyprawia się sosy ciemne, zupy, wędliny oraz sery. Służy również do aromatyzowania chleba.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.