![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
![](/public/images/1px.gif)
![Śliwki suszone 1 kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_4d5a7f3925b6857572164cdd8dcbddf3.jpg)
![Orzechy nerkowca połówki 1kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_6375/orzechy-nerkowca-1-kg-polowki.jpg)
![Migdały kalifornijskie, całe 1 kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_a322bd45dd7e53f2136dfa45a0ebe94d.jpg)
![Pistacje prażone, solone 500g - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3081/pistacje-solone-prazone.jpg)
![Komosa ryżowa biała 1 kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_2174/komosa-ryzowa-biala.jpg)
Kozieradka ziarno 1kg - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny
![](/libraries/images/1px.gif)
Opis
Nasiona kozieradki
-
Wygląd: Nasiona kozieradki są małe, żółtobrązowe i mają charakterystyczny kształt płaskiego, niewielkiego rombu. Mają delikatną, ale wyraźną wonność.
-
Smak: Kozieradka ziarno ma intensywny, gorzkawy smak z lekko słodkawą nutą. Po podgrzaniu lub prażeniu wydobywa się z niej subtelny aromat, który nadaje potrawom wyjątkowy charakter. Ziarna kozieradki podczas mielenia uwydatniają niesamowity smak i aromat, przez co jest zawsze świeża.
Zastosowanie ziaren kozieradki w kuchni
Ziarna kozieradki są wszechstronnym składnikiem, który może być używany w różnorodnych potrawach kuchni śródziemnomorskiej, indyjskiej, arabskiej i innych. Oto kilka popularnych sposobów wykorzystania ziaren kozieradki w kuchni:
-
Curry i dania indyjskie: Ziarna kozieradki są częstym składnikiem w wielu klasycznych indyjskich potrawach, takich jak curry, dal (potrawy z soczewicy), masala, czy też potrawy z ryżem. Dodają one głębokiego smaku i aromatu do tych dań.
-
Marynaty: Ziarna kozieradki mogą być dodawane do marynat mięsnych, takich jak kurczak, baranina czy jagnięcina. Po uprzednim zmieleniu lub podgrzaniu, ziarna uwalniają swój intensywny smak, który wzbogaca smak mięsa.
-
Chleb i pieczywo: W kuchni śródziemnomorskiej ziarna kozieradki są często dodawane do chleba, bułek, bagietek czy pizzy, nadając im charakterystyczny smak i aromat.
-
Potrawy warzywne: Można dodać ziarna kozieradki do potraw warzywnych, takich jak curry z warzywami, faszerowane papryki, czy dania z bakłażanów. Ziarna dodają głębokiego smaku i wyjątkowego charakteru.
-
Pikantne przekąski: W Indiach popularne są pikantne przekąski, takie jak chutney, w których ziarna kozieradki są ważnym składnikiem. Można je również dodawać do mieszanki orzechowej czy prażonych ziaren jako pikantne przekąski.
-
Zupy i gulasze: Ziarna kozieradki mogą być dodawane do zup i gulaszy, szczególnie tych o intensywnych smakach, takich jak gulasz z ciecierzycą czy zupa pomidorowa. Dodają one głębi smaku i aromatu.
Niektórzy preferują także prażenie ziaren przed użyciem, aby uwolnić ich intensywny aromat. Warto również pamiętać, że ziarna kozieradki mają silny smak, więc należy używać ich umiarkowanie, aby nie przytłoczyć pozostałych składników potrawy.
![](/userdata/public/gfx/6162.jpg?nocache=1661503054)
Produkty powiązane
CZOSNEK MIELONY 500g w proszku - do SOSU i MIĘS, Zup - MIGogroup
PIEPRZ BIAŁY MIELONY 500g w proszku - do Mięs, Ryb, Sosu - MIGogroup
Opinie o produkcie (0)
![](/libraries/images/1px.gif)
![Ksylitol fiński, cukier brzozowy, xylitol 1kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_e2fd6093154855b3da90ce88dc6a6a1d.jpg)
33,13 zł
Cena regularna:
38,98 zł
![Ostropest plamisty ziarno 500 g – MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_2182/ostropest-plamisty.jpg)
7,64 zł
Cena regularna:
8,99 zł
![Błonnik witalny 1 kg - MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_3766/Blonnik-witalny.jpg)
37,40 zł
![Migdały blanszowane 1 kg- MIGOgroup](/environment/cache/images/300_300_productGfx_ec30761a3a5be2b2547cd916c8436cb5.jpg)
40,67 zł
Cena regularna:
47,85 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.