Ciecierzyca, cieciorka 1 kg - MIGOgroup
Opis
Co to jest ciecierzyca?
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu i krajów basenu Morza Śródziemnego. Ciecierzyca znana jest też jako cieciorka lub groch włoski. Ciecierzycę charakteryzuje delikatny, lekko orzechowy smak. To podstawowy składnik popularnej pasty hummus oraz popularnego w krajach arabskich falafel.
Zastosowanie ciecierzycy w kuchni — ile i jak gotować?
Oprócz wymienionych wyżej propozycji z wykorzystaniem ciecierzycy istnieje wiele innych możliwości zastosowań. Przepisy te, to głównie dania, w których ciecierzyca jest alternatywą dla mięsa. Dobrym wyborem jest kupowanie naturalnej ciecierzycy przeznaczonej do samodzielnego ugotowania, zamiast ciecierzycy w puszce. Przewaga ciecierzycy w puszce polega na natychmiastowym użyciu. Z kolei zaletą nieprzetworzonej ciecierzycy jest regulowanie poziomu twardości w procesie gotowania. Poza tym wykonanie popularnej arabskiej potrawy falafel zakłada użycie surowej ciecierzycy, uprzednio namoczonej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie koletów z dodatkiem ziół i przypraw. Zioła i przyprawy, które wydobędą prawdziwy smak produktu to przede wszystkim: czosnek, mięta, bazylia, koperek.
Jak długo gotować ciecierzycę? Standardowo czas gotowania ciecierzycy to około 1 do 3 godzin. Przed zagotowaniem warto namoczyć surową ciecierzycę w letniej lub zimnej wodzie przez całą noc. Surową ciecierzycę możemy również drobno zmielić. Otrzymujemy wówczas mąkę idealną do wypieku ciast, ciasteczek i chlebów bezglutenowych. Przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy to także zupy o konsystencji krem oraz farsze do pierogów, pasztetów i krokietów.
Ten uniwersalny produkt może być doskonałą przekąską zamiast tradycyjnych czipsów. W tej formie doskonale sprawdzi się ciecierzyca pieczona. Ciecierzycę pieczoną po uprzednim namoczeniu i ugotowaniu do miękkości osuszamy na ręczniku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut góra — dół. Następnie solimy do smaku oraz przyprawiamy ulubionymi ziołami. Wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie chrupiąca przekąska jest gotowa do zajadania w czasie seansu filmowego.
Ciecierzyca — wartości odżywcze i kcal
Dlaczego ciecierzyca zyskuje coraz większą popularność i uznawana jest za produkt wyjątkowy? To doskonałe źródło białka, które doceniają przede wszystkim osoby przebywające na dietach bezmięsnych. Ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi oraz samego ciśnienia krwi. Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie i zapobiegając zaparciom. Posiłki przygotowywane na bazie ciecierzycy sycą na dłużej, dostarczając przy tym mniejszej ilości kalorii. Dzięki zawartości błonnika oraz obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i braku cholesterolu przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego, obniżając poziom cholesterolu. Ciecierzyca, jak i pozostałe nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola mung) odznaczają się wysoką wartością odżywczą, a także zawartością wielu składników o właściwościach prozdrowotnych.
Składniki:
Ciecierzyca 100%
Wartości odżywcze dla 100 g ciecierzycy:
Wartość energetyczna - 1501 kJ / 357 kcal
Tłuszcz - 6,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 49 g
w tym cukry - 4,2 g
Błonnik - 13 g
Białko - 19 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty MIGOgroup są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Kraj pochodzenia:
Rosja
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.