Mąka migdałowa 1kg - MIGOgroup
Opis
Czym jest mąka migdałowa?
to drobno zmielone migdały (zazwyczaj blanszowane) bez skórki w formie mąki migdałowej. Jej forma sprawia, że można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów, a także spożywać w formie surowej. Cena mąki migdałowej może być różna w zależności od sklepu. Gdzie kupić mączkę migdałową? Mączkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową, organiczną żywnością. W ofercie sklepu gomigo jest produktem dostępnym przez cały rok. Migdały mają wiele korzystnych właściwości, a ich zastosowanie w kuchni jest szerokie. Mielone migdały mają niski indeks glikemiczny i z natury są bezglutenowe.
Zastosowanie mąki migdałowej w kuchni
Ze względu na delikatny kremowy smak mielone migdały można stosować zarówno w słodkich wypiekach, jak i wytrawnych daniach. Jej wykorzystanie w kuchni jest wszechstronne i sposób użycia tej formy migdałów zależy tylko od wyobraźni kucharza. Mączkę migdałową można zrobić samodzielnie w domu.
Jak zrobić mączkę migdałową?
Przepis na mąkę migdałową jest banalnie prosty! Wystarczy wrzucić migdały ze skórką lub blanszowane do młynka, lub blendera i zmielić je na wysokich obrotach aż do uzyskania drobnego proszku. Proszek migdałowy możemy zastosować w różnego rodzaju przepisach na słodko: ciastach, ciasteczkach i deserach na zimno.
Zastosowanie mąki migdałowej zyskuje na popularności w ostatnim czasie. Swoją popularność mąka migdałowa zawdzięcza niskiemu indeksowi glikemicznemu. Ponadto, możliwość zastosowania jej w przepisach bezglutenowych zainteresują niejedną osobę ograniczającą spożycie glutenu w diecie. Ze względu na swoje właściwości migdały mogą obniżać poziom złego cholesterolu, dlatego są szczególnie polecane cukrzykom. Sprawdzają się w dolegliwościach związanych z refluksem żołądkowym, czyli są dobre na zgagę. Jak widać, szerokie zastosowanie tego wyjątkowego produktu odsłania wiele możliwości i korzyści dla zdrowia.
Mąka migdałowa — kcal i wartości odżywcze
Kaloryczność mąki migdałowej bez brązowej skórki, czyli blanszowanych to ok. 589 kcal w 100 g. Pomimo wysokiej kaloryczności takiej porcji są wysokoenergetyczne i bardzo odżywcze. Energia pochodzi głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Co ciekawe, mąka migdałowa jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości błonnika. Mąka migdałowa polecana jest przy dietach keto. Zalecana porcja, która może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie to garść dziennie.
Składniki:
Zmielone migdały (100%)
Wartości odżywcze dla 100 g produktu mąki migdałowej:
Wartość energetyczna - 2497 kJ / 589 kcal
Tłuszcz - 53 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,1 g
Węglowodany - 5,7 g
w tym cukry - 4,6 g
Błonnik - 10 g
Białko - 24 g
Sól - 0,04 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały w oparciu o dane tabelaryczne i specyfikacje dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Kraj pochodzenia:
USA
Kraje produkcji mogą się różnić w zależności od dostępności i zakupu. Jeśli preferujesz inne kraje, skontaktuj się z nami przed zakupem.
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g
Producent:
F.H. „MIGO” Mirosław Gołębiowski
Bogdańczowice 4
46-233 Bąków
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.