Papryka – przyprawa o wielu obliczach
Papryka pochodzi z terenów Ameryki Północnej i Środkowej. Dziś oczywiście jest to roślina popularnie uprawiana w wielu częściach świata, w tym w polskich warzywnikach. Niskokaloryczne, obfitujące w witaminy i składniki mineralne warzywo jest podstawą zdrowej diety.
Znane są rozmaite odmiany papryki, różniące się kształtem, wielkością, kolorem i przede wszystkim smakiem. Papryka słodka, łagodna, a może papryka ostra? Wyjątkowo ostre papryczki chili są ubóstwiane przez wszystkich amatorów pikantnej kuchni. Piekący smak zawdzięczają kapsaicynie. Sporą popularnością cieszy się dziś także papryka wędzona, podkreślająca charakter dań w jedyny w swoim rodzaju sposób.
Papryka suszona – wersje klasyczne i te mniej znane
Papryka słodka w proszku to jedna z chętniej stosowanych przypraw. Kojarzona współcześnie nie tylko z kuchnią węgierską i popularnym leczo. Słodka przyprawa sprawia, że danie kusi charakterystycznym, apetycznym kolorem. Łagodną lub słodką paprykę dodać można do wielu dań jednogarnkowych, do mięs, sosów i marynat, do zup, do sałatek, czy też domowych przetworów. A może jajecznica, serek granulowany, czy też kasza gryczana z papryką słodką? Dlaczego nie!
Alternatywą dla papryki słodkiej w proszku jest oczywiście mielona papryka ostra. Niezastąpiona przyprawa zwłaszcza w kuchni meksykańskiej, czy też indyjskiej. Wygodna w użyciu. W wyjątkowy sposób podkreślająca smak potraw. Jest doskonałą alternatywą dla pieprzu. Ostrą paprykę zawsze należy dawkować z umiarem po to, by nie zdominowała dania i by dopasować jej ilość do indywidualnych preferencji. Jedną z niewątpliwych zalet ostrej papryki jest fakt, że dzięki jej zastosowaniu w potrawach łatwiej jest ograniczyć sól.
Szykujemy potrawy na szczególne okazje? Pragniemy urozmaicić codzienne posiłki? Decydujmy się wówczas na paprykę w płatkach, w postaci grubego grysu albo nitek. Coraz większą popularnością cieszy się suszona papryka ostra w formie całych strączków. Przyprawa w takich postaciach prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie i efektownie. Można dodać ją bezpośrednio do potrawy bądź udekorować nią talerze. Rodzina i goście będą zachwyceni!
Papryka – przyprawa o cennych właściwościach odżywczych!
Niskokaloryczna i bogata w błonnik papryka to także przyprawa pełna witamin i składników mineralnych. W papryce znajduje się przede wszystkim sporo witaminy C, a zwłaszcza w jej odmianie czerwonej, zielonej i pomarańczowej. W papryce czerwonej jest ponadto duża dawka witaminy A oraz witamin z grupy B. Papryka żółta słynie z wysokiej zawartości witaminy E. Kwas foliowy, witamina K, niacyna czy kwas pantotenowy to kolejne witaminy obecne w przyprawie.
Papryka słodka, ostra czy wędzona to źródło cennych składników mineralnych, takich jak: mangan, fosfor, potas oraz w mniejszej ilości również żelazo i magnez. W papryce znajdują się również spore ilości cennych karotenoidów. Są to związki o wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Wśród nich na uwagę zasługuje zwłaszcza beta-karoten, kapsantyna czy kapsorubina.