
Aromatyczna mieszanka korzennych przypraw
Przygotowanie domowej przyprawy piernikowej jest jedną z najprostszych kuchennych czynności. Daje też wiele satysfakcji, łącząc różne składniki, takie jak cynamon, kardamon, imbir czy goździki - sami tworzymy przyprawę, którą wykorzystamy do świątecznych wypieków. Możemy oczywiście kupić gotową przyprawę piernikową, jednak robiąc ją od podstaw, mamy pewność, że znajduje się w niej wszystko co najlepsze i wartościowe.
Składniki na 10 porcji przyprawy piernikowej:
√ cynamon - 40 g[KUP TERAZ]
√ gałka muszkatołowa - 10 g [KUP TERAZ]
√ imbir - 15 g [KUP TERAZ]
√ kardamon - 10 g [KUP TERAZ]
√ goździki - 10 g [KUP TERAZ]
√ anyż 5 g [KUP TERAZ]
√ kolendra - 5 g [KUP TERAZ]
√ ziele angielskie - 5 g [KUP TERAZ]
√ pieprz czarny - 5 g [KUP TERAZ]
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa
Liczymy kalorie dla przyprawy piernikowej
1 porcja przyprawy piernikowej 10 g to 30 kcal
Sposób przygotowania przyprawy piernikowej:
1. Wszystkie przyprawy należy zmielić w moździerzu lub młynku do przypraw, czy kawy, a następnie wymieszać.
2. Jeśli używasz zmielonych już przypraw, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
3. Gotową przyprawę przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Smacznego od Biowskiego!