Wegańska pizza

Wegańska pizza

Czy weganie jedzą pizzę? 

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ciepła, pełna wspaniałych dodatków i pyszna ma wielu fanów. Dieta wegańska nie musi sprawić, że konieczna będzie rezygnacja z tych pyszności. Jak zrobić wegańską pizzę i co może zamienić ser i inne dodatki?

Włosi pieką płaski drożdżowy placek z sosem pomidorowym i dodatkami od wieków. Aby to danie miało wyjątkowy, oryginalny smak, powinno być pieczone w mocno nagrzanym piecu, często na rozgrzanym kamieniu. Obecnie pizza ma niezliczoną ilość opcji: placek może być wykonany z innego typu ciasta, sos pomidorowy bywa zamieniony na biały, pesto lub inny, dodatkiem może być niemal wszystko. Bywają pizze na słodko, na przykład z kremem czekoladowym i bananami. Placek nie musi być nawet pieczony – można znaleźć wiele przepisów na pizzę… z patelni.

 

Ciasto idealne, czyli jakie?  

Podstawowym składnikiem pizzy jest ciasto. Jeśli lubimy cienkie ciasto, nie trzeba nawet używać drożdży. Wystarczy użyć mąki, wody, odrobiny soli, dla elastyczności także oliwy lub oleju. Wariacji jest sporo, a jeśli w oryginalnym przepisie pojawia się mleko, wystarczy użyć jego roślinnego zamiennika, na przykład mleka ryżowego lub sojowego. Mąka pszenna może być z powodzeniem zmieniona na inną, bez zawartości glutenu, jeżeli mamy takie preferencje. W takiej sytuacji bardzo dobrze sprawdza się mieszanka bezglutenowa do wypieku chleba. Wykonanie wegańskiego placka na pizzę nie różni się od standardowego.

 

Pyszny sos! 

Sos to kolejny ważny element pizzy. Sos pomidorowy najczęściej jest wegański i nie ma z nim problemu. Większym wyzwaniem wydaje się wykonanie wegańskiego białego sosu, który w wersji tradycyjnej jest wykonywany ze śmietany. Można wykorzystać niesłodzone mleko roślinne, na przykład sojowe, i zblendować z dodatkiem mąki ryżowej, oliwy, a także dodatkami smakowymi: przyprawami, sokiem z cytryny, który dodatkowo zagęszcza mleko czy musztardą. Taki sos jest najlepszy po zapiekaniu, dlatego jest idealny do pizzy i zapiekanek.

 

Bo najważniejsze są dodatki

Wegańska pizza może być tak samo bogata i pożywna, jak jej tradycyjna wersja. Można puścić wodze fantazji i wybierać wszystkie dodatki, jakie przychodzą do głowy, o ile pasują do siebie i smaku sosu. Nie trzeba skupiać się na warzywach; równie dobrze sprawdzą się zamienniki mięsa, grzyby, tofu i tempeh, a także dodatek orzechów lub pestek.

Czy jest coś, co zamieni ser? Oczywiście! Istnieje wiele wegańskich serów bez mleka, o różnej konsystencji. Można takie wykonać domowy ser, wystarczy zmielić tofu z oliwą, albo wykonać parmezan z nerkowców, mieląc nerkowce z dodatkiem płatków drożdżowych i odrobiną soli.

Pizza jest równie pyszna nawet, gdy jest pozbawiona produktów odzwierzęcych. Niewiele wystarczy by urozmaicić swoją dietę o tak wspaniałe danie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium