Orzechy makadamia
Makadamia to rodzaj drzewa z gatunku srebrnikowatych. Drzewa te rosną dziko w Australii, ale uprawiane są na Hawajach i w Afryce Południowej. Uprawianie tych drzew odbywa się w celu zbioru smacznych i bardzo pożywnych orzechów makadamia. Ich jądro składa się w 77% ze zdrowych tłuszczów, białka oraz składników odżywczych. Mają łagodny, maślany smak i są bardzo sycące. Niestety nie są zbyt popularne w naszym kraju. Powodem tego może być cena orzechów makadamia, jednak ze względu na ogromne bogactwo witamin i minerałów warto po nie sięgać od czasu do czasu. Ci, którzy już raz spróbowali tych wartościowych orzechów sięgną po nie jeszcze nie raz! Serdecznie polecamy.
Zastosowanie orzechów makadamia bez łupinek w kuchni
Orzechy makadamia ma pyszny, łagodny smak, przez co zyskały grono wiernych fanów. Przede wszystkim spożywane są na surowo jako zdrowa przekąska. Jak większość orzechów doskonale komponują się w różnego rodzaju owsiankach, płatkach śniadaniowych i musli. Wystarczy kilka sztuk orzechów makadamia, by zaspokoić głód. Innym popularnym sposobem zastosowania orzechów makadamia w kuchni są słodkie desery oraz wypieki.
Orzechy makadamia bez łupiny czy w łupinie?
W sklepach można znaleźć orzechy makadamia w łupinach oraz orzechy makadamia bez łupinek. Orzech makadamia bez łupinki pozbawiony jest najtwardszej spośród wszystkich orzechów skorupki. Jak zatem rozłupać orzech makadamia? Do tego niezbędne będzie narzędzie, za pomocą którego otworzymy łupinę i wydobędziemy środek. Może to być młotek lub nawet imadło. Należy jednak uważać, by nie zniszczyć najcenniejszego w orzechu- owocowego środka.