
Miłośnicy grillowania pokochali szaszłyki, bo pozwalają połączyć ulubione składniki, są apetyczne i można przygotować je w niezliczonej liczbie kombinacji. Podpowiemy dzisiaj, które mięsa i warzywa sprawdzą się najlepiej i jak je doprawić, by zamieniły zwykłego grilla w prawdziwą ucztę. Sezon w pełni, więc warto otworzyć się na kulinarne inspiracje!
Jakie mięso wybrać do szaszłyków?
- Drób
Osoby, które dbają o sylwetkę, albo lubią bardzo delikatne szaszłyki, powinny śmiało sięgać po pierś z kurczaka lub indyka. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie mięsa z uda kurczaka, oczywiście po wcześniejszym zdjęciu skóry i oddzieleniu go od kości. Drobiowe szaszłyki można ugrillować w kilkanaście minut, a mięso wystarczy zamarynować w przyprawach kilka godzin wcześniej.
- Wieprzowina
Tu zdecydowanie najlepiej sprawdzi się karkówka wieprzowa. Jest dosyć tłusta, ale po upieczeniu staje się miękka i soczysta. Na szaszłyki nada się także boczek - warto poszukać jak najchudszych kawałków z przewagą mięsa. Kupując wieprzowinę, zadbajmy, aby mięso pochodziło od młodych osobników i nie było bladoróżowe lub wodniste.
Oczywiście nie zapominajmy także o kiełbasach wieprzowych – ich wybór jest bardzo szeroki.
Jakie części wieprzowiny nie nadają się na szaszłyki? Zdecydowanie mięso od szynki. Łatwo to zmienić - wystarczy je zmielić, a następnie uformować pulpeciki. Niżej podpowiemy, jak doprawić mielone, by szaszłyki wyszły pysznie.
- Wołowina
Na grilla najlepiej wybierać polędwicę - jest delikatna i krucha, a więc łatwo ją upiec. Pamiętaj, że szaszłyki możesz przygotować także z mięsa mielonego, co zagwarantuje wyborny smak, ale też dużą łatwość w obróbce cieplnej.
- Jagnięcina
Rzadziej wybierana do grillowania, ale jak najbardziej jagnięcina wspaniale nadaje się na szaszłyki - łatwo się kroi, a mięso jest delikatne i soczyste.
Które warzywa najlepiej nadają się do szaszłyków?
Przede wszystkim te, które nie są bardzo wodniste i twarde. Nie sprawdzą się więc warzywa liściaste, korzeniowe, surowe ziemniaki, rzodkiewki, czy ogórki. Idealnym wyborem będą za to papryka (we wszystkich odmianach), cebula, cukinia, bakłażan i pieczarki. Chcąc przygotować szaszłyki z ziemniakami, najlepiej ugotować bulwy wcześniej i całkowicie je wystudzić, a dopiero potem przygotować z nich szaszłyki.
Jak zamarynować mięso do szaszłyków?
Odpowiednio przygotowana marynata to sekret pysznych szaszłyków. Jej wykonanie jest bardzo łatwe. Podstawą będzie olej roślinny - słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, czy po prostu oliwa z oliwek. Do tego dodajemy ulubione przyprawy lub gotowe mieszanki, zioła, a także sól. Następnie nacieramy marynatą pokrojone w kawałki surowe mięso i zostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Co wybrać spośród szerokiego wachlarza przypraw? Dobrym pomysłem jest wykorzystanie gotowych mieszanek, które nie zawierają w sobie żadnych sztucznych barwników czy aromatów.
- Przyprawa do grilla
W jej skład wchodzą między innymi sól, papryka słodka, czosnek, cebula, chili, cukier, majeranek, oregano i kolendra. Świetnie nada się zarówno do drobiu, jak i czerwonego mięsa. Przed położeniem szaszłyków na grilla, warto posypać przyprawą także warzywa. Mieszanka jest uniwersalna, więc będzie pasowała do kiełbasy, grillowanych mięs, a także wegańskich przysmaków.
- Przyprawa do szaszłyka
Jak sama nazwa wskazuje - przyprawa powstała specjalnie z myślą o szaszłykach z różnych mięs i warzyw. W jej składzie znajdziecie między innymi chili, słodką paprykę, kolendrę, czosnek, bazylię i tymianek.
- Przyprawa barbecue BBQ
Doskonała do wszelkiego rodzaju potraw z grilla i rusztu, a zwłaszcza do wieprzowiny i drobiu. Delikatnie słodkawa i wyrazista, podkreśli smak wszystkich składników, które wchodzą w skład szaszłyka. W składzie przyprawy znajduje się między innymi sól, papryka, chili, cebula, gorczyca, pietruszka i cynamon.
Zioła i przyprawy, które można dowolnie mieszać
Szaszłyki to danie szczególnie popularne w Azji Centralnej i na Bliskim Wschodzie. Jednak w kulturze europejskiej trudno o jeden przepis - każdy może skomponować je wedle własnego uznania. Kluczem będzie odpowiedni dobór przypraw - warto pamiętać o słodkiej papryce, tymianku, chili, curry, czosnku, a także wędzonej papryce. Wybrane składniki wystarczy zmieszać z olejem i solą, można również dodać odrobinę musztardy lub ketchupu.
Jak doprawić mielone mięso na szaszłyki?
Jeśli nie próbowaliście szaszłyków z mielonego mięsa, koniecznie przygotujcie je na następną imprezę! Możecie tu wykorzystać każdy rodzaj mięsa, nawet dziczyznę. Trzeba je mocno przyprawić, by szaszłyki nie były mdłe. Warto dodać przyprawę barbecue BBQ, albo dowolne przyprawy - słodką paprykę, tymianek, kumin (doda orientalnego smaku), sól, odrobinę cukru. Nie zapomnijcie dorzucić łyżeczkę musztardy, ketchupu lub majonezu oraz świeżą cebulę, startą na bardzo drobnych oczkach. Nie trzeba za to dodawać bułki - masa i tak się zetnie. Mięso można przyprawić tuż przed przyrządzeniem szaszłyków.
Wegańskie szaszłyki z grilla - jak doprawić?
Dokładnie tak samo, jak te mięsne! Wegańskie szaszłyki będą równie bogate i różnorodne w smaku i teksturze. Wystarczy, że oprócz warzyw, dodacie do nich także marynowane wcześniej tofu albo roślinne kiełbaski.