Urozmaicamy tradycyjne przepisy
Makowiec na Święta Bożego Narodzenia w wielu domach to absolutny "must have". Pachnący migdałami, rodzynkami i orzechami wprowadza nas w iście świąteczny nastrój. Postanowiliśmy zamiast tradycyjnego maku w kolorze niebieskim, tym razem użyć maku białego, który wyróżnia się słodszym i łagodniejszym smakiem. Dodatkowo przyprawy, takie jak: cynamon i kardamonem wzmocnią smak naszego makowca.
Składniki na 24 porcje makowca z białym makiem:
Ciasto drożdżowe:
√ mąka pszenna - 500 g
√ masło - 125 g
√ drożdże świeże - 50 g
√ żółtka - 5 sztuk
√ erytrol - 2 łyżki [KUP TERAZ]
√ mleko - 200 ml
√ sól - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
Masa makowa:
√ mak biały - 500 g [KUP TERAZ]
√ białka - 5 sztuk
√ masło - 50 g
√ cukier puder - 100 g
√ miód - 6 łyżek [KUP TERAZ]
√ orzechy włoskie - 100 g [KUP TERAZ]
√ migdały - 100 g [KUP TERAZ]
√ rodzynki - 100 g [KUP TERAZ]
√ skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g [KUP TERAZ]
√ cynamon - 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
√ kardamon - 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
Czas przygotowania: minut
Liczba porcji: 15
Dieta: wegetariańska
Liczymy kalorie dla makowca z białym makiem
1 porcja makowca z białym makiem 40 g to 144 kcal
Sposób przygotowania makowca z białym makiem:
1. Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w letnim mleku. Ostaw na 10 minut.
2. Masło rozpuść i zostaw do wystygnięcia.
3. W misce wymieszaj mąkę, sól, żółtka i gotowy zaczyn. Wyrabiaj ciasto powoli wlewając rozpuszczone masło.
4. Uformuj z ciasta kulę, nakryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
5. W tym czasie przygotuj masę makową.
6. Mak przepłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
7. Odcedź dokładnie mak i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
8. Namocz rodzynki we wrzątku, a orzechy i migdały drobno posiekaj.
9. Dodaj do maku razem z kandyzowaną skórką pomarańczy, rozpuszczonym masłem i pozostałymi składnikami.
10. Na koniec ubij białka i dodaj do masy makowej.
11. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt.
12. Wierzch ciasta posmaruj masą makową. Boki zagnij do środka, a całość zwiń jak roladę.
13. Rolady zawiń w papier do pieczenia, zostawiając ok. 1 cm luzu i ułóż na blaszce. Odstaw na 30 minut.
14. Następnie piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
15. Gotowe strucle możesz polukrować i ozdobić płatkami migdałowymi lub skórką pomarańczy.
Smacznego od Biowskiego!