Majonez z orzechów nerkowca

Majonez z orzechów nerkowca
     Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez majonezu. Istnieje jednak lżejszy i zdrowszy zamiennik, który łatwo przygotujecie w domu. Niskokaloryczny i bogaty w zdrowe tłuszcze roślinne. Kremowy i puszysty, idealny do kanapek, warzyw, czy sałatek. To propozycja skierowana szczególnie dla wegan, ale naszym zdaniem jest to doskonały dip dla wszystkich i każdy powinien go spróbować.

Składniki na 6 porcji (po 2 łyżki): 
√ orzechy nerkowce - 3/4 szklanki [KUP TERAZ]
√ woda - 1/4 szklanki
√ olej rzepakowy - 1/4 szklanki
√ ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
√ sok z cytryny - 1 łyżka [KUP TERAZ]
√ musztarda - 1 łyżeczka
√ sól - do smaku [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca zalej wodą i namaczaj minimum 2 godziny. Jeśli masz możliwość najlepiej, aby moczyły się nawet całą noc. Odcedź orzechy, ale zachowaj wodę w której się moczyły. Wszystkie składniki za wyjątkiem wody przełóż do blendera i rozdrabniaj na najwyższych obrotach. Stopniowo dolewaj wodę, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku do 10 dni. 

Smacznego od Biowskiego!

* Majonez przygotowany z długo moczonych orzechów nerkowca, po dokładnym zmiksowaniu uzyska najlepszą kremową konsystencję.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl