Kruche ciasteczka pistacjowe- przepis

Kruche ciasteczka pistacjowe

Jak zrobić ciastka z łuskanymi pistacjami? 

Pistacje są źródłem białka, zawierają duże ilości błonnika i witamin z grupy B. Pistacje łuskane można wykorzystać bezpośrednio do przepisu. Wystarczy je tylko rozdrobnić, posiekać na kawałki. Siekane pistacje powinny być wyczuwalne w ciastku i widoczne w jego strukturze. Pyszne maślane kruche ciasteczka z dodatkiem chrupiących pistacji to idealne towarzystwo do filiżanki kawy, czy zielonej herbaty. Podczas jesiennych wieczorów świetnie będą smakować również ze szklanką ciepłego mleka. 

 

Składniki na 35 sztuk pistacjowych ciastek:


√ masło - 140 g
√ mąka pszenna - 230 g
√ mleko - 2 łyżki
√ pistacje niesolone - 3/4 szklanki [KUP TERAZ]
√ cukier puder - 80 g
√ laska wanilii - 1/2 sztuki [KUP TERAZ]
√ sól - szczypta [KUP TERAZ]

√ białko - 1 sztuka

 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 120 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 35
Dieta: wysokobiałkowa

Liczymy kalorie dla kruchych ciasteczek pistacjowych:


1 porcja pistacjowych ciasteczek 15 g to 45 kcal

Sposób przygotowania ciastek z pistacjami w roli głównej:


1. Pistacje rozdrobnij na mniejsze kawałki.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.
3. Dodaj sól, mąkę, mleko i ziarenka z laski wanilii, ucieraj do połączenia składników.
4. Na koniec dodaj pistacje i delikatnie wymieszaj.
5. Z ciasta uformuj wałek o grubości 4 cm, owiń go papierem do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 2 godziny. 
6. Po tym czasie odwiń papier, posmaruj wałek roztrzepanym białkiem i pokrój na 8 mm plastry. 
7. Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do piecznia.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC na funkcji z termoobiegiem przez około 15 minut

Smacznego od Biowskiego!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium