Blog kategorie

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców jest zwieńczeniem wigilijnej wieczerzy. Gasi pragnienie, a także pomaga w strawieniu obfitego posiłku. Umiejętne skomponowanie składników sprawia, że staje się on wyśmienitym deserem. Ma charakterystyczny smak i aromat, podkreślony dodatkiem przypraw. To zdecydowany król świątecznych napojów.

Składniki:
√ suszone jabłka - 200 g
√ suszone gruszki - 200 g
√ suszone śliwki - 100 g [KUP TERAZ]
√ suszone morele - 100 g [KUP TERAZ]
√ daktyle - 50 g [KUP TERAZ]
√ żurawina - 100 g [KUP TERAZ]
√ rodzynki - 100 g [KUP TERAZ]
√ figi - 50 g [KUP TERAZ]
√ laska cynamonu - 1 szt.
√ woda - 4 l
√ cytryna - 1 szt.
√ miód - 4 łyżki [KUP TERAZ]

√ goździki - 4 szt. [KUP TERAZ]
√ anyż - 4 szt. [KUP TERAZ]

 

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 8
Dieta: wegetariańska

Liczymy kalorie dla kompotu z suszu:
1 porcja kompotu 250 g to 186 kcal

 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie owoce zalej wodą, dodaj laskę cynamonu, goździki oraz anyż. Mocz ok. 30 minut.
2. Następnie dodaj miód i gotuj kompot na wolnym ogniu ok. 20 minut.
3. Do ugotowanego kompotu dodaj plastry cytryny, które po 5 minutach należy wyjąć.
4. Wystudź kompot i rozlej do szklanek.  

  

Smacznego od Biowskiego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl